Cresterea copilului

#2activepr #godmother #privileg catering #llilly #ikea #carturesti #manuela harabor #dana nalbaru #bianca brad #vodafone #raa #fdsr #autism #fundatie #copil #parinti

Impreuna invingem autismul!

In fiecare an, unul din 166 nou-nascuti dezvolta autism. Acesti copii au nevoie de educatie si ingrijire speciala. Costurile unui tratament ajung la aproape 2000 de euro lunar, o suma destul de mare pentru salariile din tara noastra.

 

Despre autism

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica. Aceasta apare fie la nastere, fie la varsta cuprinsa intre 18 luni si 2 ani a copilului. Comportamentul neobisnuit al copilului este primul indiciu al acestei boli.  

Posibilele simptome sunt:

- nu spune niciun cuvant pana la varsta de 16 luni;

- nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni;

- nu combina 2 cuvinte pana la varsta de 2 ani;

- nu raspunde la nume;

- isi pierde limbajul sau abilitatile sociale.

In Romania, parintii copiilor atinsi de aceasta boala sunt nemultumiti pentru ca nu gasesc inca suficiente informatii despre ingrijirea corespunzatore.

“Noi am crezut ca din cauza parezei si a recuperarii o sa vorbeasca mai tarziu. Foarte greu am gasit documentatie despre autism, dupa ce am aflat de diagnostic. La inceput eram in ceata, o doamna doctor chiar ne-a zis ca o sa fie o leguma toata viata si ca nu o sa avem ce sa mai facem cu ea”, a povestit Valeria Ilica din Bucuresti, mama unei fetite de 8 ani, Lili, care sufera de autism.

“Medicul m-a sfatuit sa-mi vad de treaba, sa fac alt copil, pentru ca acesta este pierdut, pot sa-l inchid, eventual sa-l las sa moara prin inanitie si sa-mi vad de treaba. A fost cel mai groaznic lucru pe care l-am auzit vreodata. Nu-mi venea sa cred”, a spus Luminita Sandu, mama lui Bogdan, un tanar de 16 ani bolnav de autism.

Metode de recuperare

Diagnosticul precoce si terapia inceputa din timp pot recupera un copil cu autism pana la 50 %. Unul din tratamentele recunoscute pe plan modial ca fiind eficient pentru recuperarea autistilor este terapia ABA. Costurile acesteia sunt insa foarte ridicate: intre 1000 si 2000 de euro lunar, iar statul roman ofera parintilor cu autism un ajutor de 500 de lei pe luna.

“In programul ABA invata tot felul de lucruri. Mergeam cu el prin parc si mi-a aratat copacii si apoi s-a uitat in jos si l-am intrebat: << Ce vezi?>> Si mi-a raspuns: ”, a povestit Octaviana Rusu, mama lui Danny, un baietel de 7 ani din Timisoara care sufera de autism.

Campania „Impreuna invingem autismul!”

Foarte putini sunt parintii care isi permit sa plateasca 1000-2000 de euro lunar. De aceea, Fundatia romanian angel appeal si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile au lansat miercuri, 12 noiembrie 2008 , campania de informare si strangere de fonduri “Impreuna invingem autismul!”.

Campania se desfasoara in perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009. Prin intermediul acesteia, FRAA si RDSC, impreuna cu partenerul oficial Fundatia Vodafone si-au propus sa demareze o actiune intensa de strangere de fonduri, cu activitati de informare a parintilor, medicilor si opiniei publice.

“Problema copiilor cu autism nu ne-a lasat indiferenti si ne bucuram daca vom reusi impreuna cu partenerii nostri sa aducem o schimbare pozitiva in viata acestor familii. Rolul fundatiei Romanian Angel Appeal in campanie este centrat mai ales pe diseminare de informatii, atat pentru parinti, cat mai ales pentru medicii de familie”, a spus Silvia Asandi, Director General RAA.

De asemenea, initiatorii campaniei si-au propus sa determine Statul sa se implice pentru a raspunde nevoilor copiilor cu autism din Romania. “Un alt obiectiv al acestui demers este acela de a creste, prin actiuni de advocacy, gradul de implicare a autoritatilor publice competente, pentru a raspunde zecilor de mii de persoane cu autism din Romania. (…) De aceea ne vom implica in sprijinirea acestor organizatii si crearea unei coalitii care sa aduca toate contributile necesare punerii in practica a unor politici publice care sa responsabilizeze institutiile statului”, a precizat Ionut Sibian, Director  FDSC.

Alaturi de initiatori au participat si Manuela Harabor, Matei Calinescu, Bianca Brad, Dana Nalbaru si parinti ai caror copii sufera de autism. Campania mai este sustinuta si de reteaua Info-Sanatatea, libraria Carturesti, Ikea, 2activePR, Godmother, Eli Lilly si Privileg Catering .

Manuela Harabor cunoaste foarte bine ce inseamna pentru un parinte sa aiba un copil cu autism. Fiul acesteia, Andrei, de 18 ani, a fost diagnosticat cu autism la varsta de 3 ani. A facut progrese importante si acum este elev in clasa a 10-a la o scoala speciala.

“Eu sper ca aceasta campanie sa fie doar inceputul, pentru ca ceea ce ne dorim este sa se ia masuri la nivel guvernamental. Mi-as dori sa schimbam legislatia, care sa devina si aplicabila. Sa existe de la bun inceput o diagnosticare corecta, pentru ca parintele sa stie pe ce drum sa mearga si copilul sa beneficieze de o terapie adecvata, din primul an de viata”, a declarat Manuela Harabor.

“Stiu din proprie experienta ce inseamna sa te lupti cu prejudecatile atunci cand incerci sa schimbi mentalitatea referitoare la un subiect tabu. Trebuie sa ducem mai departe vorba despre aceste cazuri, pentru ca autismul este o problema reala. Parintii au nevoie sa fie ajutati, sa nu mai fie priviti ciudat de cei din jur sau sa se considere ei insisi vinovati. Este timpul ca oamenii sa se gandeasca ce pot face bun pentru ceilalti”, a spus Bianca Brad.

Daca iti doresti sa te alaturi initiatorilor campaniei si a parintilor pentru a invinge autismul, poti afla toate datele, dar si povestile copiilor cu autism de pe site-ul ofcial: www.invingemautismul.ro.

De asemenea, la BRD – Groupe Societe Generale, Agentia calea Calarasilor au fost deschise urmatoarele conturi pentru donatii:

RO90BRDE441SV30677974410 lei

RO31BRDE441SV30678184410 euro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului