Cresterea copilului

#hepatita #icter #icter bebelusi #icter nou nascuti #bilirubina #ingalbenirea pielii #copil prematur

Icterul la bebelusi

Icterul este o afectiune care apare in special la nou-nascuti, dar si la bebelusi. Ea este cauzata de excesul de bilirubina pe care organismul fragil si imatur al unui bebelus nu il poate procesa. Se recunoaste usor prin ingalbenirea pielii , ochilor si a gurii si in cele mai multe cazuri nu necesita tratment medical, pentru ca este vorba de class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/icter" title="icter">icter fiziologic.

 

Cauze


Bilirubina este produsa in momentul in care organismul descompune celule rosii, trece prin ficat , iar apoi prin intestine si rinichi, de unde este eliminata din corp prin urina.

In timpul sarcinii, eliminarea bilirubinei din corpul fatului se face prin organismul tau. Dupa nastere, ficatul bebelusului este nevoit sa suporte aceasta sarcina, ceea ce poate duce la probleme in prima perioada a vietii. Ficatul are nevoie de o perioada de timp pentru adaptarea la noul mediu si pentru a functiona cum trebuie. Pana cand se intampla acest lucru, organismul micutului produce simptomele specifice icterului, pentru ca nu poate procesa cum trebuie bilirubina.

Exista si cauze patologice ale acestei afectiuni la bebelusi:
 

  • anemia hemolitica;
  • hepatita;
  • galactozemia.


Icterul este o aparitie frecventa si in cazul prematurilor tinuti in incubator. Organismul lor este foarte slabit si este predispus mai multor probleme de sanatate printre care si icter, anemii, infectii etc.
 

Simptome


Simptomele icterului depind de cauza si severitatea cu care se manifesta afectiunea. Principalele semne care apar tin de colorarea pielii micutului in galben. Acesta este si primul indiciu pe baza caruia medicii recurg la mai multe investigatii pentru stabilirea diagnosticului. Alte simptome sunt:
 

  • ingalbenirea scalpului si a pielii fetei (primele zone in care apare), dar si a altor zone;
  • ingalbenirea sclerei (partii albe a ochiului);
  • ingalbenirea severa a palmelor si talpilor picioarelor (in cazurile severe);
  • somnolenta neobisnuita;
  • dificultati de hranire;
  • scaune deschise la culoare;
  • urina de culoare foarte inchisa.



Diagnostic


Pentru diagnosticarea icterului, medicul se va baza pe simptomatologia aferenta bolii, dar si pe baza unei analize de laborator a sangelui bebelusului. Rezultatele se dau pe baza nivelului bilirubinei din organism. Este posibil ca pana la stabilirea diagnosticului final, acesta sa analizeze de mai multe ori nivelul bilirubinei.
 

Tratament


In cazul in care nivelul bilirubinei din sange nu este foarte mare, bebelusul nu are nevoie de tratament medical . Medicul ti-ar putea recomanda doar cresterea frecventei alaptatului sau hranitului cu biberonul.

Daca nivelul acesteia este foarte mare si continua sa creasca, bebelusul are nevoie de administrarea unui tratament medical. Cea mai intalnita forma de tratament este fototerapia, care ajuta la descompunerea si reducerea bilirubinei din pielea micutului.

Fototerapia presupune expunerea corului copilului la o lumina speciala de culoare alba, bleu sau verde. Ochii copilului sunt protejati cu ajutorul unor dispozitive speciale.

Fototerapia dureaza in jur de 2 zile si poate avea efecte adverse:
 

  • scaune moi;
  • febra;
  • deshidratare.


In situatia in care fototerapia esueaza, iar analizele micutului arata ca nivelul de bilirubina este in continuare in crestere, atunci medicul apeleaza la transfuzia de sange. In acest proces o parte din sangele bebelusului este inlocuit cu altul in scopul "curatarii" lui de excesul de bilirubina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului