Cresterea copilului

#functionare creier #critici copii #cearta #copii #parinti #studiu

Iata ce se intampla in creierul copilului tau atunci cand il critici

Ti s-a intamplat sa iti certi copilul pentru o boacana pe care a facut-o si sa ai impresia ca nici nu te asculta? E foarte posibil ca exact asta sa fi si facut. Cercetatorii au demonstrat faptul ca atunci cand este criticat, creierul adolescentului efectiv se blocheaza.

Cercetatorii de la Universitatile Harvard, Pittsburgh, si California-Berkeley au aratat ca, de fapt, tinerii nu reactioneaza astfel in mod intentionat doar pentru a-si necaji parintii. Pur si simplu o parte din creierul lor nu mai functioneaza la auzul criticilor. Insa acest lucru nu e deloc rau, sustin specialistii!

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 40 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani. Dintre acestia, 26 nu aveau probleme psihice, iar 14 fusesera diagnosticati cu depresie grava, scrie dailymail.co.uk. Fiecare dintre cei 40 de copii a fost pus sa asculte cate doua inregistrari audio cu vocea mamei sale. Intr-una dintre inregistrari, mama le vorbea despre un lucru banal, cum ar fi cumparaturile. In cea de-a doua inregistrare, parintele ii critica pentru comportamentul lor.

"Imuni" la reprosuri

Pentru a stabili cum reactioneaza tinerii in aceste situatii, cercetatorii au analizat trei regiuni ale creierului: sistemul limbic, unde sunt procesate emotiile negative, cortexul prefrontal – unde sunt controlate emotiile, si jonctiunea dintre lobii temporal si parietal - care ne ajuta sa intelegem opiniile celorlalti, scrie The Indipendent.

Cercetatorii au concluzionat faptul ca, in timp ce erau criticati de mamele lor si scurta vreme dupa aceasta, adolescentii, indiferent de sex, varsta sau sanatate psihica, aveau o activitate mai redusa in regiunile asociate cu empatia si controlul emotiilor si o crestere a emotiilor negative.

Specialistii au inteles ca, in urma criticilor, adolescentii nu mai proceseaza comportamentele sociale si nu se gandesc la ce simt parintii lor. Acest lucru nu are nici pe departe o conotatie negativa, intrucat este practic o reactie a creierului de a se autoproteja si astfel de a nu reactiona la valul de reprosuri al parintelui. Aceasta "indiferenta" duce practic la aplanarea conflictelor si nu la escaladarea lor, intrucat tinerii isi reprima in acest fel reactiile.

Studiul nu a luat in calcul si reactiile adolescentilor la adresa criticilor venite din partea tatilor.

Sursa foto: news.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului