Cresterea copilului

#sindromul mortii subite #sugari #prevenire moarte subita #prevenire moarte subita sugar

Cum sa previi sindromul mortii subite a sugarului

Moartea subita a bebelusului sau moartea in patut, asa cum i se mai spune, este una dintre cauzele de deces frecvent intalnite in alte tari, chiar daca in Romania, statisticile nu suna atat de alarmant. Cu toate acestea, riscul exista, iar metode de prevenire a unei astfel de tragedii au fost stabilite. Moartea sugarilor loveste cel mai des intre varsta de 2 si 4 luni, chiar daca riscul se mentine pana la un an. Decesul survine in timpul somnului fara vreo cauza aparenta. Iata ce ai de facut pentru a preveni o tragedie.

1. Lasa-l sa doarma pe spate

Disputele privind pozitia in care copilul trebuie pus la somn par sa fi luat sfarsit. S-a constatat ca somnul pe spate reduce cu 50% riscul ca bebelusul tau sa sufere un atac al mortii subite.

2. Pat separat

Patul bebelusului nu este doar un moft, ci o necesitate. In cazul mortii subite a sugarilor, s-a constatat ca exista un risc cu 40% mai mare de a suferi un astfel de atac daca micutii dorm in paturile adultilor. Ai grija ca patul micutului sa fie dotat cu o saltea ferma. Are nevoie sa doarma intr-o pozitie corecta, asa ca nu este cazul sa ii creezi conditii de confort excesiv.

3. Fara obiecte

Patul micutului tau trebuie sa fie liber. Un simplu cearsaf intins peste saltea si prins sub aceasta va scuti familia ta de riscuri. Pernele, paturile, jucariile sau suzeta nu au ce cauta in pat in timpul somnului.

4. Fara caldura excesiva

Temperatura la care corpul copilului se simte linistit este de 24-25 de grade Celsius. Deci nu este cazul sa iti infofolesti micutul in saci de dormit sau sa incinzi caloriferele in mod inutil. Bebelusii nu isi pot regla temperatura corpului.

5. Vaccineaza copilul

Respecta programul de vaccinari al copilului tau. Nu il va feri doar de contractarea unor boli, ci va reduce si riscul de a deceda in somn cu 50%.

6. Hraneste-l la san

Alaptatul la san este o alta metoda prin care riscul unui deces survenit in somn se reduce la jumatate. In Statele Unite se estimeaza ca peste 720 de vieti au fost salvate dupa ce mamele au adoptat stilul natural de hranire a copilului.

Sursa foto: portraits.vanburenphotography.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare