Cresterea copilului

#sport #copil #miscare #activitate #competitie

Cum sa il convingi pe copil sa fie mai activ

Majoritatea copiilor ar renunta cu placere la o ora de plimbare in parc in favoarea jocurilor pe calculator. Computerele, jocurile virtuale, televizorul si gadgeturile acapareaza imediat orice prichindel, inca de la varste fragede, iar micutii incep sa fie cuprinsi de o afectiune tot mai populara vremurilor moderne: sedentarismul.

Un copil activ inseamna un copil inteligent, sociabil si sanatos. Daca iti doresti sa il scoti pe micutul tau din lumea virtuala, incurajeaza activitatile in aer liber. Iata cateva modalitati prin care il poti convinge pe copil sa fie mai activ.

Informeaza-l

Fie ca este vorba despre copii mici sau adolescenti, acestia trebuie sa fie informati de beneficiile pe care le are sportul, atat pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Discuta cu acesta, la nivelul sau de intelegere, si explica-i care sunt avantajele pe care le are o persoana activa. Daca micutul refuza sa te inteleaga, faceti o vizita la medic, discutati cu profesorul de sport, achizitioneaza-i carti care promoveaza sportul si introdu termenul “sport” in viata sa.

Fa-i cunostinta cu un sport pentru care prezinta aptitudini
 

Atunci cand copilul tau va simti ca poate fi printre cei mai buni la o anumita activitate, va fi mult mai atras sa continue, pentru a fi apreciat de catre prieteni si parinti. Observa care sunt aptitudinile micutului si inscrie-l la o activitate pe care ar putea sa o efectueze fara mari dificultati. Laudele profesorilor si admiratia colegilor ii va oferi motivatia necesara pentru a nu renunta foarte usor la activitatea propusa de tine.

Indruma-l catre miscare in viata de zi cu zi

Daca micutul tau nu se lasa convins sa participe la o activitate organizata, aranjeaza-i programul astfel incat sa fie nevoit sa faca miscare. De exemplu, ar putea sa se duca la scoala cu bicicleta, daca distanta ii permite, fara sa mai ia autobuzul. Stabileste o rutina zilnica de a alerga impreuna prin parc sau de a iesi la o plimbare. Cumpara-i un caine, pentru care sa isi asume responsabilitatea si pe care sa il scoata la plimbare ori de cate ori are nevoie. In fleul acesta, te vei asigura ca micutul tau isi ia doza zilnica de miscare.

Incurajeaza-l

Incurajeaza-l pe copilul tau ori de cate ori ai ocazia, chiar daca nu reuseste sa obtina performante deosebite in sportul pe care il practica. Mergi la meciuri sau competitii si fiti nelipsiti din galeria publicului la jocurile altor echipe, fie ca sunt de la scoala sau intr-un mediu de nivel profesionist.

Nu il forta totusi sa fie ceva ce nu poate fi, mai ales daca pur si simplu si-a atins limitele si nu poate atinge pragul performantei. Important este un stil de viata sanatos. Daca il vei bate la cap cu castigarea de premii si medalii, vei reusi sa il stresezi si sa il faci pana la urma sa abandoneze activitatea respectiva.

Fii un exemplu

Daca tu obisnuiesti sa stai toata ziua in fata televizorului si sa nu faci miscare aproape deloc, nu este de mirare ca si copilul tau va alege acelasi drum. Adopta un stil de viata sanatos, pentru a fi un exemplu demn de urmat. Mergi mai mult pe jos, alearga cativa kilometri sau fa plimbari lungi prin parc. Convinge-l si pe copilul tau sa vina cu tine.

Foloseste mijloacele moderne in favoarea ta

Achizitioneaza programe pentru acasa care sa cuprinda diverse jocuri sau exercitii care implica un pic de miscare. Celebra consola Wii este un exemplu de joc prin care il poti determina pe copilul tau sa priveasca sportul cu alti ochi. Programe distractive de gimnastica pentru copii, campionatele sportive care se transmit la televizor, poze cu vedetele preferate care practica sport pot constitui de asemenea mijloace sugestive prin care sa il convingi pe copilul tau sa fie mai activ. 
 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare