Cresterea copilului

#lapte praf #lapte matern #alaptat #bebelus #sanatate

Cum sa alegi laptele praf

Laptele matern ramane cel mai bun aliment pentru bebelusul tau, insa medicii sustin ca un copil poate creste armonios si cu ajutorul formulei de lapte. Din fericire, pe piata exista o serie de variante de lapte praf potrivite pentru fiecare copil. Cum reusesti sa alegi insa cel mai bun produs pentru micutul tau?

 

Inainte de a-i oferi copilului tau orice tip de formula de lapte, trebuie sa consulti neaparat medicul. Acesta iti va indica formula potrivita, in functie de varsta si de caracteristicile bebelusului. Respecta intocmai instructiunile de preparare si nu adauga nimic suplimentar in acesta, exceptie facand recomandarile medicului. Orice indicatie „dupa ureche” poate dauna sanatatii copilului, putand fi chiar fatala.

 

In ce variante gasesti laptele in comert

 

Formula gata preparata

 

Una dintre cele mai costisitoare, dar si practice formule de lapte, aceasta nu necesita niciun fel de amestec sau masurare a ingredientelor. Este igienic, ideal atunci cand te afli intr-o situatie in care nu poti sa dispui de spatiu sau de apa potabila pentru a prepara formula praf. Odata deschis, formula gata preparata trebuie consumata in maxim 48 de ore. 

 

Formula concentrata

 

Formula concentrata presupune amestecarea acesteia cu apa, de aceea este foarte important sa citesti instructiunile de preparare cu atentie. Laptele rezultat mult prea concentrat sau mult prea diluat va afecta sanatatea micutului tau. Aceasta este insa o varianta mai convenabila decat formula gata preparata, fiind mai ieftina.
 

 

Laptele praf

 

Cea mai economica varianta o reprezinta laptele praf. Ca si in cazul formulei concentrate, trebuie sa il prepari folosind intocmai instructiunile. Desi iti va lua mai mult timp sa il pregatesti, aceasta varianta este convenabila pentru ca poti realiza amestecul respectiv oriunde te-ai afla, indiferent de cantitatea de lapte pe care doresti sa i-o oferi bebelusului.
 

 

Tipuri de formule de lapte

 

Laptele praf fabricat din lapte de vaca
 

 

Majoritatea formulelor de lapte au la baza laptele de vaca. Acesta este procesat astfel incat sa fie mai usor de diferat de catre bebelus. Atentie! Nu inlocui laptele formula cu laptele de vaca, pentru ca in stare naturala, acesta nu contine proteinele si glucidele in cantitatea optima pentru bebelus si ii poate afecta sanatatea.

Laptele praf fabricat din lapte de vaca are un continut scazut de proteine; in plus, contine fier, vitamine si minerale de care bebelusul are nevoie. Acesta are aceeasi valoare nutritiva ca si laptele de mama, exceptie facand anticorpii regasiti in laptele matern.

 

Laptele praf facut din soia
 

 

Daca bebelusul are probleme cu digerarea laptelui praf de vaca, atunci medicul iti poate recomanda sa il inlocuiesti cu laptele praf facut din soia. Acesta este foarte asemanator cu formula din lapte de vaca, insa contine alt tip de proteine (din soia), iar lactoza este inlocuita cu sucroza.

 

Formulele specializate
 

 

In comert exista si o serie de formule specializate – lapte praf fara lactoza, formula hidrolizata extensiv, formula bazata pe aminoacizi , formula pentru bebelusii nascuti prematur sau cu greutate prea mica, laptele praf metabolic. Toate aceste formule sunt indicate de catre medic bebelusilor care prezinta anumite probleme specifice de nutritie. Daca medicul nu ti le recomanda, nu ai de ce sa le achizitionzi, pentru ca nu vor avea niciun beneficiu asupra copilului sanatos.

 

Ingredientele laptelui praf

 

Fiecare formula contine 6 ingrediente principale: carbohidrati, grasime, proteine, vitamine, minerale si alti nutrienti. Ceea ce face diferenta intre un tip de formula si altul, dar si intre marca pe care o poarta, sunt proportiile in care sunt folosite aceste ingrediente, precum si alte ingrediente aditionale pe care le contin.

Pentru a alege formula potrivita, trebuie sa te adresezi medicului, apoi sa urmaresti cu atentie ca eticheta produsului cumparat sa corespunda intocmai cu recomandarile acestuia. Nu incerca sa prepari tu acasa o formula de lapte, pentru ca nu vei reusi sa stabilesti exact proportiile ingredientelor si vei pune in pericol sanatatea bebelusului .

De asemenea, nu adauga laptelui vitamine, cereale, ulei de masline sau alte ingrediente, daca medicul nu ti-a indicat. Formulele de lapte pentru bebelusi sunt atent gandite si realizate cu precizie, iar orice alt ingredient suplimentar poate influenta proprietatile acestora. De exemplu, uleiul de masline poate cauza chiar decesul micutului, iar laptele de vaca in stare naturala adaugat la laptele praf ii va ingreuna digestia bebelusului.

Inainte de a trece de la o formula la alta, consulta medicul. Acesta iti va putea face cele mai bune recomandari despre cum il poti determina pe bebelus sa accepte mai usor schimbarile si care este cea mai buna formula pentru acesta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului