Cresterea copilului

# sofat ploaie #examen auto #permis auto

Cum ii inveti pe tineri sa conduca pe vreme proasta

Tot mai multi tineri se grabesc sa isi obtina permisul cum au implinit varsta de 18 ani. Parintii sunt pusi in situatia in care cedeaza tentatiei si atunci cand situatia financiara le-o permite, le cumpara acestora masina dorita, fara a se gandi daca poate pentru inceput ar fi recomandata o masina mai putin performanta.

O combinatie intre aceste obiceiuri, lipsa de pregatire in ceea priveste condusul pe vreme proasta si teribilismul specific varstei rezulta adesea in accidente mai mult sau mai putin serioase. Pentru ca se discuta prea putin la scoala de soferi despre condusul in situatia in care prognoza meteo este defavorabila, de multe ori datoria de a pregati tinerii soferi cade pe umerii parintilor deja experimentati.

Invatarea prin exemplu pozitiv

Chiar si inainte ca tinerii sa ajunga la varsta la care sa completeze chestionare drpciv si sa se inscrie la cursurile de condus in vederea sustinerii examenului pentru obtinerea permisului, acestia incep sa isi insuseasca anumite obiceiuri preluate de la persoanele cu care merg cel mai des in masina.

Parintii trebuie sa fie constienti ca fiecare drum pe care il fac cu masina in prezenta copiilor le da acestora o lectie pe care si-o insusesc instinctiv si care se va transforma in obiceiuri greu de schimbat atunci cand acestia devin la randul lor soferi.

Un parinte care conduce intotdeauna preventiv, care respecta regulile de circulatie si se comporta prudent in conditii de condus pe vreme proasta va insufla copiilor aceleasi valori in calitate de viitori soferi.

Parintii sunt sfatuiti sa evite obiceiurile proaste de condus in prezenta tinerilor, in mod special a adolescentilor care se apropie de varsta obtinerii permisului.

Daca acestia si-au obtinut deja permisul se recomanda ca parintii sa insiste sa ii insoteasca la drum in diverse conditii de prognoza meteo nefavorabila pentru a ii ajuta sa invete cum sa se comporte prudent prin exemplu pozitiv.

Trebuie inteles faptul ca in cursul celor 30 de ore de cursuri practice la scoala de soferi este foarte posibil ca viitorul sofer sa nu aiba ocazia sa conduca pe timp de ploaie, ceata sau zapada. Din acest motiv este de preferat ca parintii sa aranjeze astfel incat sa insoteasca proaspetii soferi personal sau sa se asigure ca acestia sunt insotiti de un sofer experimentat atunci cand pleaca pentru primele cateva drumuri lungi (cu cat este mai lung drumul, cu atat creste si probabilitatea de a avea situatii in care se va conduce pe vreme proasta).

Cateva reguli de siguranta

Site-uri precum acesta, site-uri dedicate tuturor soferilor, fie ei incepatori sau experimentati, ofera informatie de calitate in legatura cu subiectele care nu sunt acoperite in profunzime de chestionarele auto drpciv sau orele de cursuri de condus. Comportamentul in situatii precum condusul pe vreme proasta se invata din experienta proprie si poate fi transmis mai departe printr-o educare corecta. Parintii ingrijorati ca tinerii soferi ar putea sa nu fie pregatiti pentru a negocia astfel de situatia ii pot ajuta avand cateva discutii serioase despre regulile cele mai simple si usor de retinut pentru condusul pe timp defavorabil.

Se recomanda ca discutiile despre aceste subiecte sa fie pastrate cat mai simple, cat mai scurte si la obiect astfel incat tinerii soferi sa retina esentialul.

Cele cateva reguli de siguranta pentru condusul pe timp de vreme nefavorabila se pot rezuma simplu, astfel:

1. Atunci cand se conduce pe timp de ploaie viteza trebuie scazuta cu 20-30 km pe ora fata de viteza normala;

2. Atunci cand se conduce pe timp de ceata sau vizibilitate scazuta se pastreaza distanta de cel putin 3 secunde intre masini si se folosesc in mod corespunzator farurile;

3. Atunci cand se conduce pe timp de iarna se folosesc cauciucurile potrivite si, daca este nevoie se echipeaza inclusiv lanturi;

4. Soferii trebuie sa semnaleze participantii la trafic folosind luminile de avertizare atunci cand vizibilitatea scade brusc;

5. Atunci cand se pleaca la drum lung in masina trebuie sa existe o trusa de siguranta in caz de prognoza meteo defavorabila (paturi, apa, cateva conserve de mancare, o canistra de benzina, incarcator auto pentru telefoane, un schimb de haine).

Sursa foto: nextblogs.info

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului