Cresterea copilului

#bebelusi #somn

Cu cine ar trebui sa doarma bebelusul

Bebelusul ar trebui sa doarma singur, in patut , sau alaturi de parintii sai in pat? Parerile sunt cat se poate de impartite si insotite de o lista lunga de avantaje si dezavantaje, expuse in randurile urmatoare.

 


Dormitul in patul parintilor sau co-sleepingul


Adeptii co-sleepingului sustin ca varianta in care bebelusul doarme in patul parintilor este cea mai buna si cea mai benefica pentru bebelus si pentru apropierea  dintre mama si copil. In primul rand, acestia sunt de parere ca dormitul alaturi de mama incurajeaza si usureaza procesul de alaptare pe timpul noptii. Mai mult decat atat, copilul adorame mai usor si are un somn mai linistit stiind ca este protejat de prezenta mamei si invaluit de toate dragostea acesteia.  In plus, bebelusii nu vor mai plange pentru ca se vor trezi singuri, intr-o bezna totala, astfel ca nu vor dezvolta teama de intuneric .


De asemenea, parintii care lucreaza in timpul zilei, se pot conecta cu micutii lor pe parcursul noptii cand atingerile si soaptele vor actiona foarte puternic la nivelul creierului micutului.


Care este cea mai buna solutie


Academia Americana de Pediatrie si Comisia privind Siguranta Produselor pentru Consumator dn SUA avertizeaza ca micutii ar trebui sa doarma in patuturi , departe de parinti deoarece exista riscul de sufocare sau strangulare .


Desi adeptii co-sleepingului sustin ca afirmatiile de mai sus sunt exagerate, studiile si faptele deja existente arata ca exista totusi sanse mari ca acest lucru sa se intample. Intre anii 1990 si 1997 au existat peste 500 de cazuri de deces in cazul bebelusilor dupa ce un parinte sau un frate mai mare s-a rostogolit pentru un bebelus, strivindu-l sau sufocandu-l. In peste 50% din cazuri, bebelusii aveau sub 3 luni. Au existat si cazuri de deces in care bebelusii au murit sufocati din cauza faptului ca si-au prins capul intre saltea si tablia patului.


Asadar, specialistii in pediatrie, dar si psihologii considera ca cea mai buna varianta este cea in care bebelusul doarme intr-un patut care se afla in proximitatea patului parintilor. Astfel, parintii isi pot verifica si supraveghea copilul, fara sa stea cu grija ca il pot lovi in somn sau ca acesta se poate sufoca.


Dupa ce mai creste, este recomandat ca micutul sa doarma intr-o alta camera, care sa fie foarte aproape de cea a parintilor, astfel incat micutul sa nu se panicheze daca unul dintre parinti nu ajunge de indata la el.


De asemenea, copilul nu se va dezvolta cu o dependenta inexplicabila fata de parinti si va invata sa se descurce si sa se obisnuiasca cu anumite situatii pe masura ce creste, fiind mult mai independent decat copiii care au dormit in patul parintilor.


In plus, varianta in care copilul doarme separat, este buna si pentru viata de cuplu a celor doi parinti. Acest subiect nu trebuie evitat oricat de neimportant pare la prima vedere.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului