Cresterea copilului

#autism #copil #copii #bolnav #baieti #fetite #hormoni #mercur #rain man #film #ziua internationala de constientizare a autismului

Copilul tau sufera de autism? Cum iti dai seama?

1 din 166 de copii nascuti in lume sufera de autism. Aceasta este statistica oferita de autoritati in cadrul unui Congres European de Neuropsihiatrie sustinut la Barcelona. Cercetatorii au mai relevat faptul ca autismul este o afectiune mult mai intalnita decat cancerul, diabetul, SIDA, sindromul Down etc si ca poate aparea in orice familie, indiferent de mediu social. De asemenea, s-a remarcat ca aceasta tulburare severa de comportament se intalneste de 4 ori mai des la baieti, decat la fete.

Dar ce este de fapt autismul? Este o maladie, un sindrom, un handicap? Oricare ar fi definitia data de catre specialisti, autismul este inainte de toate o suferinta, atat pentru copil, cat si pentru familia din care face parte. Se vorbeste mai degraba de „autisme” decat de „autism” pentru ca este mult mai adaptat la realitate, la multiplele situatii, cazuri, personalitati, cu evolutii diferite etc.

 Primele semne de indoiala

Acesta tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica, apare fie la nastere, fie la varsta de 2-3 ani. Prin comportamentul copilului iti dai seama de prezenta afectiunii.

In anumite cazuri de autism, copilul bolnav este diferit inca de la nastere. Plange foarte des sau este deosebit de tacut, nu ii observa pe cei din jurul sau, se concentreaza pe un singur obiect.

In alte cazuri, tulburarea poate aparea dupa o perioada in care au avut o dezvoltare aparent normala (1-3 ani). Copiii care stiau sa vorbeasca isi pierd treptat aceasta abilitate, devin foarte retrasi, sunt chiar autoagresivi.

Printrele semnele care ar trebui sa-ti dea de banuit in ceea ce-l priveste pe copilul tau sunt:

- nu spune niciun cuvant pana la varsta de 16 luni;

- nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni;

- nu combina doua cuvinte pana la varsta de 2 ani;

- nu raspunde la numele sau;

- isi pierde abilitatile sociale si se retrage in sine;

- nu stie sa se joace cu jucariile;

- nu se uita la persoanele de langa el si la cele care ii vorbesc;

- are activitati repetitive/stereotipe (deschiderea si inchiderea repetata a usilor, invartitul in jurul propriei axe, fluturarea si privitul mainilor etc.)

- nu zambeste.

 Cauzele autismului, inca un mister

Chiar si in ziua de azi, cauzele aparitiei autismului raman misterioase. Factori psihologici, genetici, mediul inconjurator... nu se cunosc inca originile exacte ale acestei tulburari. Cunoasterea acestora este indispensabila pentru a se putea descoperi un tratament.

Prea multi hormoni?

Autismul afecteaza mult mai frecvent baietii decat fetitele (3 din 4). Doua dintre cauzele care se suspecteaza sunt fie de natura genetica, fie hormonala. O ipoteza avansata de catre specialisti este aceea a „masculinizarii” creierului, legata de actiunea testosteronului si a cromozonului Y. Potrivit acestei ipoteze, aceste actiuni diferite inhiba potentialele cai de comunicare (schimburi vizuale si cuvinte). Ceea ce s-ar traduce practic prin: inchiderea in lumea sa, a autistului.

Potrivit oamenilor de stiinta, actiunea nociva a hormonilor s-ar putea declansa din stadiul de fetus (hormonii fiind secretati de mama) sau mai tarziu, in timpul dezvoltarii copilului. Daca aceasta ipoteza s-ar confirma, ar fi posibil sa se depisteze un exces de hormoni „rai” chiar din timpul sarcinii, ceea ce ar determina ulterior tratamentul copilului posibil autist.

Mercurul, vinovat de declansarea autismului?

O alta ipoteza aflata la originile autismului se refera la un metal: mercur. In doze mari, acesta poate provoca tulburari neurologice. Insa, in doze reduse, poate duce la aparitia autismului? Se pare ca acest metal era folosit la fabricarea a numeroase vaccinuri impotriva diferiei, tetanosului si a hepatitei B. Insa, acest compus a fost retras din compozitia majoritatii vaccinurilor. Totusi, potrivit statisticilor, numarul bolnavilor de autism nu s-a diminuat, nici dupa aceasta masura de prevenire.

In toate cazurile insa, considerate a fi vinovate de declansarea bolii, nu s-a dat insa verdictul final.

  Rain Man , pentru cei care vor sa inteleaga mai bine autismul

Rain Man, celebrul film al lui Barry Levinson care a obtinut 4 Oscaruri, a permis cunoasterea acestei boli crunte – autismul – de catre foarte multi oameni. Este un film cu multa profunzime, in care actorul principal Raymond, interpretat magistral de Dustin Hoffman, este un autism cu un grad avansat de boala.

In ciuda dificultatilor sale de comunicare, personajul principal poseda calitati intelectuale uimitoare. Nu putea sa lege niciun fel de relatii sociale si devenea foarte stresat cand era intrerupt din activitatile sale, insa avea capacitatea de a calcula probleme de matematica foarte complicate in minte, cu o rapiditate uimitoare. Acesta insa este un caz singular si nu se regaseste la toti autistii.

 2 aprilie, ziua internationala de constientizare a autismului

Ziua de 2 Aprilie este declarata „Ziua Internationala de Constientizare a Autismului” - World Autism Awareness Day (WAAD). Rezolutia „World Autism Awareness Day” incurajeaza toate statele membre ale Natiunilor Unite sa ia masuri pentru cresterea constientizarii autismului in randul societatii si sa incurajeze diagnosticul precoce si interventia timpurie.

In acest sens, Fundatia Romanian Angel Appeal , Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile impreuna cu partenerul oficial, Fundatia Vodafone Romania au initiat o campanie de constientizare a acestei tulburatoare afectiuni si intrajutorare a celor afectati, la nivel national.  

Daca vrei sa afli mai multe despre copiii bolnavi de autism si de boala in sine poti intra pe www.autismromania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului