Cresterea copilului

#disciplinare copil #educare copil #ingrijire copil

Copilul tau se poarta urat? 4 solutii neobisnuite pe care merita sa le incerci in disciplinarea lui

Cu siguranta, te-ai regasit de multe ori in situatia in care te simteai lipsita de solutii in fata obrazniciilor si comportamentelor urate ale copilului! Este timpul sa abandonezi regulile clasice, pedepsele si cartile despre disciplinarea copilului si sa testezi cateva solutii simple, nebanuite, dar cu efect garantat!

1. "Nu inteleg ce spui daca nu vorbesti clar"

Micutul tau nu pare sa renunte la balbaieli si la stalcirea cuvintelor si nu stii cum sa il faci sa isi dezvolte corect limbajul si vocabularul. Renunta sa ii repeti de fiecare data ca trebuie sa vorbeasca clar si concis. Treci la actiune! De fiecare data cand copilul iti solicita apa sau o jucarie, dar nu pronunta clar cuvintele sau doar iti arata cu degetul ceea ce doreste, spune-i ca nu intelegi ce spune si ca, daca vrea sa il ajuti, trebuie sa iti spuna verbal, cat mai coerent.

2. "Nu exista plictiseala!"

Copilul tau se plange adesea ca este plictisit si face numai nazbatii? Intreaba-l ce inseamna pentru el plictiseala! Ofera-i si cateva sugestii de raspuns: lipsa de ocupatie, lene etc. Pune-i la dispozitie o carte, un joc sau un documentar interesant si arata-i cat de distractive pot fi aceste activitati atunci cand se... plictiseste. Ori, daca niciuna dintre aceste sugestii nu ii surade, incurajeaza-l sa te ajute la curatenie sau in bucatarie.

3. "Nu ne certam din cauza banilor. Punct!"

Regula clara: banii nu vor fi niciodata motiv de cearta! Este bine sa ii repeti constant copilului acest mesaj, pentru a preveni sau "trata" cu mai multa usurinta situatiile in care trage de tine pentru a-i cumpara o jucarie sau cand se plange ca vrea un gadget nou. Daca ii spui cu calm si rabdare ca nu ai bani acum sa ii cumperi lucrul dorit, iar el insista si are un acces de furie in public, pune piciorul in prag si spune-i categoric: Nu ne certam din cauza banilor, orice ai zice si ai face. Stii bine ca aceasta este regula!". Ca alternativa, propune-i sa isi "catsige" singur banii necesari pentru achizitionarea lucrului dorit, muncind (ajutor in bucatarie, la gradinarit, la spalat vase, curatenie etc.).

4. Nu ai voie in camera cand muncesc decat daca o faci si tu!

Vrei sa-ti convingi copilul sa te lase in pace pentru a-ti termina treburile pentru serviciu ori sa il incurajezi sa faca ceva educativ? Impune regula: In camera aceasta se munceste! Cine nu o face, nu are ce cauta aici! Pentru a sta cu tine, cu siguranta ca va fi dornic sa faca si el ceva, asa ca gaseste-i repede o ocupatie interesanta.

Sursa foto: scholastic.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare