Sarcina

#fat #gravida #sarcina #bebelus

Cele 9 luni de sarcina

O viitoare mamica aflata la inceput de drum isi doreste sa cunoasca prin ce modificari va trece organismul ei dar si in ce fel se va dezvolta bebelusul sau pe parcursul celor 9 luni de sarcina . Iata prin ce momente placute sau si mai putin dragute vei trece in fiecare luna pana la nasterea puiului tau.


Prima luna de sarcina


Primele semne ale unei sarcini constau in dureri ale sanilor, dar si marire usoara a acestora, oboseala, stari de greata si voma. De asemenea, in primele saptamani de sarcina te vei confrunta cu urinarile frecvente si scaderea libidoului.


Fetusul abia incepe sa se dezvolte la aproxiativ 10 zile  dupa ce spermatozoidul patrunde in ovul si incepe procesul de diviziune celulara.

Afla mai multe despre prima luna de sarcina.


A doua luna de sarcina


Pe langa simptomele din prima luna, gravida se va confrunta in a doua luna de sarcina cu mancarimi la nivelul pielii (in zona abdomenului) deoarece abdomenul se afla intr-o usoara crestere, iar pielea se intinde si are aceasta reactie .


Totodata, in aceasta perioada vor aparea simptome cum ar fi balonarea si constipatia, arsurile gastrice, talia ingrosata, hipersalivitate si setea excesiva.


Bebelusul va treze in aceasta perioada de la statutul de embrion, la stadiul de fat care incepe sa ia forma unui pui de om. De asemenea, in a doua luna de sarcina creierul fatului incepe sa se dezvolte.

Afla mai multe despre a doua luna de sarcina


A treia luna de sarcina


Este foarte posibil ca incepand cu a 3-a luna de sarcina sa incepi sa depui cateva kilograme in plus, lucru care este absolut normal si care nu trebuie sa te descurajeze sa mananci asa cum trebuie. Pe tot pacursul sarcinii poti acumula pana la 15 kilograme, insa nu uita ca acum tot ceea ce mananci se repartizeaza la doi.


Printre simptomele din luna a treia de sarcina se numara starile de nervozitate, oboseala si sangerari nazale.


Fatului i se formeaza in aceasta perioada organele genitale (desi nu sunt inca suficient de dezvoltate pentru a se stabili sexul copilului), cartilajul oaselor si muschii. 

Afla mai multe despre a treia luna de sarcina


A patra luna de sarcina


Gravida va avea incepand cu a 4-a luna de sarcina areolele sanilor mai mari si mai evidente si se va confrunta in continuare cu dureri la nivelul pieptului. De asemenea, inima va lucra mai greu din cauza faptului ca uterul, pielea si rinichii au nevoie de o cantitate dubla de sange, ceea ce inseamna ca inima depune eforturi pentru a pompa mai des si pentru a satisface nevoile organismului.


Bebelusul va incepe sa isi faca simtita prezenta prin miscari si chiar lovituri, iar auzul acestuia va incepe sa se dezvolte. Este momentul optim pentru a incepe sa comunici cu bebelusul, sa ii pui muzica si sa ii spui povesti.

Afla mai multe despre a patra luna de sarcina


A cincea luna de sarcina


Pielea gravidei se va intinde tot mai multe, iar ligamentele si muschii vor fi fortati pentru a suporta greutatea corpului, ceea ce inseamna ca viitoarea mama se va confrunta cu anumite dureri, mai mult sau mai putin intense.


Luna a 5-a este de obicei momentul in care apar varicele la nivelul picioarelor care pot fi evitate, intr-o anumita masura, doar prin masaj zilnic si odihna.


Din a 5-a luna de sarcina, bebelusul incepe sa ia tot mai mult in greutate datorita faptului ca incepe sa isi faca depozite de grasime. Organismul i se pregateste tot mai mult pentru venirea pe lume, iar grasimea il va ajuta sa suporte mai usor temperaturile de afara.

Afla mai multe despre a cincea luna de sarcina

A sasea luna de sarcina


Pentru a pielea de la nivelul burtii este tot mai intinsa, gravidei ii vor aparea din aceasta perioada vergeturile. Acestea pot fi prevenite prin exfoliere saptamanala si prin hidratare zilnica. Opteaza pentru un ulei 100% natural, cum ar fi cel de masline.


Tot in aceasta perioada, este foarte posibil sa pierzi involuntar cantitati mici de urina din cauza faptului ca fatul este tot mai mare si iti apasa pe vezica.


In a 6-a luna de sarcina, bebelusul cantareste aproape 600 de grame si are o lungime de aproximativ 30 de centimetri.

Afla mai multe despre a sasea luna de sarcina


A saptea luna de sarcina


In cea de-a 7-a luna de sarcina, dimensiunea uterului gravidei se mareste, lucru care duce la urinare tot mai frecventa si dureri de spate. De asemenea, acum este momentul in care incep problemele cu somnul  din cauza dimensiunii burticii.


In antepenultima luna de sarcina pot sa apara hemoroizii din cauza constipatiei si a timpului indelungat petrecut in sezut. Bea multe lichide, consuma multe fibre si foloseste un colac special pentru cazul  hemoroizi .


Bebelusul isi dezvolta, incepand cu a 7-a luna auzul, vazul si gustul.

Afla mai multe despre a saptea luna de sarcina


A opta luna de sarcina


In cea de-a 8-a luna de sarcina, gravida se va confrunta cu contractiile Braxton Hicks , insa ele nu sun un motiv de ingrijorare pentru ca sunt declansate de miscarile bebelusului, activitatea fizica, sexuala sau deshidratare.


In luna a 8-a de sarcina, bebelusulu tau creste tot mai repede si se pregateste de venirea pe lume. Creierul este in continua dezvoltare si in numai cateva saptamani el va fi format in totalitate. De asemenea, incepand cu a 8-a luna, bebelusul se hraneste tot mai bine si ia in greutate sarind cu usurinta peste doua kilograme.


Afla mai multe despre a opta luna de sarcina


A noua luna de sarcina


Pe ultima suta de metri vor aparea mancarimi la nivelul pielii (care pot fi prevenite cu comprese cu ceai de musetel), bufeuri, indigestie si probleme de respiratie.


In ceea ce il pirveste pe bebelus, acesta poate face diferenta intre lumina si intuneric si datorita dimensiunilor sale il vei simti mai des si uneori intr-un mod mai puternic.


Afla mai multe despre a noua luna de sarcina

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Top