Cresterea copilului

#intoleranta alimente #pofte gravida #alimentatie gravida #alimente sanatoase #sarcina #gravida

Ce trebuie sa stii despre poftele gravidei

Poftele gravidei sunt aproape sinonime cu sarcina. Aproximativ 85% din femeile insarcinate se confrunta cu cel putin o pofta alimentara, potrivit unei statistici din SUA, sustine similac.com. Unele mancaruri la care poftesc viitoarele mamici nu sunt tocmai sanatoase, pentru ca pot fi bogate in grasimi, in calorii sau in zahar. Iata cu ce pot fi inlocuite, astfel incat sa ai o alimentatie sanatoasa pe toata durata sarcinii.

Cele mai multe pofte apar din cauza schimbarilor hormonale din timpul sarcinii, fiind mai prezente in primele patru luni. Potrivit lui Elizabeth Somer, autoarea cartii "Nutrition for a Healthy Pregnancy"(Cum sa te hranesti ca sa ai o sarcina sanatoasa), citata de babycenter.com, aceste modificari hormonale pot duce la schimbari de dispozitie. De aceea, este foarte important ca viitoarea mama sa aiba pe cineva cu care sa poata vorbi despre orice, sa nu fie tentata sa isi "rezolve" aceasta problema emotionala prin mancare.

Inlocuieste alimente nesanatoase

Ai manca cirese sau iti este pofta de castraveti acri? Nu este nicio problema, caci aceste alimente nu iti fac rau. Insa problemele apar atunci cand poftesti la alimente mai putin sanatoase, precum chipsuri, mancaruri de tip fast-food sau dulciuri.

Atunci cand poftesti la dulciuri, prepara-le in casa si evita-le pe cele cumparate. Pune cateva lingurite de miere peste un bol cu cereale, este mult mai sanatos! Cand simti ca iti lasa gura apa si ai manca o portie de chipsuri, mai bine rontaie cativa covrigei. In loc de inghetata, fa-ti un sorbet. Si fructele uscate pot fi un bun inlocuitor al dulciurilor.

Mananca putin si des

Ca sa mai "pacalesti poftele", este bine sa mananci putin si des, ca sa nu ajungi sa ti se faca foame si sa nu iti mai poti tine poftele in frau. Nu sari niciodata peste micul dejun, care trebuie sa contina cel putin un fruct, dar si cereale integrale.

Unele gravide nu pot tolera anumite mancaruri

Nu doar poftele sunt specifice gravidelor, ci si aversiunea fata de anumite mancaruri. Astfel, in cazul in care nu mai pot manca anumite tipuri de carne, o importanta sursa de proteine, poti opta pentru oua (insa nu consuma mai mult de doua oua pe zi), fasole, tofu, ciuperci, dar si branza.

In cazul in care apare o aversiune fata de legumele verzi, precum salata, broccoli sau spanac, acestea pot fi inlocuite cu fructe precum piersici, mango, papaya, mere sau pere.

Sursa foto: healthingtips.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului