Alaptarea

#alaptarea bebelusului #cezariana #alaptare #operatie cezariana

Ce trebuie sa stii despre alaptarea dupa cezariana

Numeroase mamici, care au nascut prin cezariana, se intreaba daca pot alapta, iar specialistii sunt de parere ca nu exista motive pentru care o mama sa nu isi poata alapta in cel mai scurt timp copilul in astfel de circumstante. Descopera, in continuare, ce ar trebui sa stii despre alaptarea corecta dupa nasterea prin cezariana!


Cum procedezi dupa nastere

Imediat dupa nastere, trebuie sa reamintesti medicului ca iti doresti sa alaptezi bebelusul cat mai repede. In majoritatea spitalelor, beblusul nu sta in aceeasi camera cu mama care a nascut prin cezariana, insa daca acest lucru este posibil, este indicat sa petreci cat mai mult timp cu el.

Exista si preconceptia ca femeile care au nascut prin cezariana au mai putin lapte. Insa acest lucru nu este adevarat, deoarece dupa nastere, lactatia este declansata de indepartarea placentei. Alaptarea este o parte importanta a stabilirii legaturii dintre copil si mama, asa ca in cazul in care iti doresti acest lucru si poti alapta, fa-o cat mai repede dupa nastere.


Cum alaptezi bebelusul

Pozitionarea copilului la san este un proces foarte important, care contribuie la stimularea lactatiei si la alimentarea corecta a bebelusului. Ai grija sa tii bebelusul aproape de tine, cu barbia pe san. Din cauza durerilor provocate de operatia de cezariana, mamele trebuie sa adopte anumite pozitii care sa nu interactioneze cu procesul de vindecare corecta a ranei. Astfel, il poti aseza pe cel mic pe genunchi, astfel incat sa iti protejezi rana. De asemenea, poti sta intinsa pe-o parte sau cu bebelusul la subrat, cu picioarele spre spatele tau.


Cand nu este recomandat sa alaptezi

Exista anumite situatii in care alaptatul trebuie sa mai astepte cateva zile, de exemplu in cazul nasterilor premature cand bebelusul trebuie sa petreaca cateva zile in incubator. In acest timp, mama trebuie sa pastreze colostul, laptele matern secretat timp de cateva zile de la nastere, extrem de bogat in proteina si care stimuleaza imunitatea copilului. Acesta va fi administrat bebelusului, in cel mai scurt timp, la indicatiile medicului.

Sunt si situatii in care alaptarea nu este deloc posibila, de exemplu atunci cand mama este bolnava (HIV, tuberculoza, dependenta de droguri) sau cand copilul are o problema fizica si nu poate sa suga intr-un mod corect (are o despicatura pe cerul gurii si intampina greutati atunci cand incearca sa suga de la san).

Sursa foto: lactationmatters.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului