Cresterea copilului

#femeie insarcinata #gravida #sarcina # medicamente in sarcina

Ce trebuie sa eviti in perioada sarcinii

Cele noua luni in care bebelusul se dezvolta impun multe interdictii pentru mama. Daca vrei sa asiguri siguranta micutului tau, asigura-te ca respecti toate indicatiile specifice pentru sarcina.

Renuntarea la tutun, alcool si droguri este primul sfat al medicilor pentru femeile insarcinate.

Ca viitoare mama trebuie sa eviti contactul cu substantele chimice periculoase, folosite in cele mai multe produse de curatat, dar si in vopseluri. Pisicile si rozatoarele sunt factori de risc importanti, care trebuie evitati in timpul sarcinii (infectie cu toxoplasmoza ).

Afla ce alimente, medicamente si miscari sunt interzise in perioada sarcinii:
 

Alimente interzise in perioada sarcinii


In timpul dezvoltarii micutul tau, trebuie sa eviti orice aliment nepregatit corespunzator, care ar putea contine agenti patogeni ce pot provoca probleme mari in dezvoltarea bebelusului.

Fripturile in sange si micii sunt alimente interzise, la fel si icrele si sushi. Ouale fierte moi sau maioneza din oua crude trebuie evitate complet, la fel ca si laptele nefiert.

Trebuie sa nu consumi cantitati mari de peste oceanic (contine mult mercur), ficat (vitamina A poate provoca malformatii in primul trimestru), legume sau fructe nespalate corespunzator (risc de toxoplasmoza) sau alune (unele studii sustin ca predispun fatul la alergii).

Consuma cu moderatie cafea, ceai negru sau verde, sare si dulciuri din comert.

Evita pe cat posibil alimentele prelucrate, cu aditivi alimentari, conservanti si coloranti. Cu cat regimul tau este mai natural, cu atat scazi riscurile unor probleme cu bebelusul tau.
 

Medicamente interzise in perioada sarcinii


Cele mai periculoase medicamente in timpul sarcinii sunt aspirina si ibuprofenul, ambele fiind strict interzise in ultimul trimestru.

Alte medicamente cu factor de risc sunt acetaminofenul, acyvlovirul si albuterolul, care pot fi luate doar la indicatia specifica a medicului. Evita tranchilizantele si vaccinurile vii ( rujeola , rubeola , protidita epidemica) in timpul sarcinii.

Un numar ridicat de plante medicinale pot produce malformatii congenitale. Daca obisnuiesti sa folosesti combinatii de plante de la plafar, va trebui sa verifici efectul fiecarui ingredient asupra corpului tau in timpul sarcinii.
 

Miscari interzise in perioada sarcinii


Pentru ca forma corpului si centrul de greutate se schimba in mod continuu in timpul sarcinii, trebuie sa eviti schimbarile rapide de directie, miscarile sacadate (sarituri, rasuciri) dupa primul trimestru.

Statul pe spate devine si el contraindicat dupa primul trimestru al sarcinii, deoarece poate restrictiona fluxul de sange catre uter.

Exercitiile care reduc spatiul plamanilor sau care afecteaza incheieturile din zona soldurilor si pelvisului trebuie de asemenea evitate. In timpul sarcinii nu trebuie sa-ti tii respiratia in timpul exercitiilor fizice si nici sa nu faci exercitii pentru a slabi.

Daca medicul te asigura ca sarcina se dezvolta fara complicatii, poti munci pana in luna a noua, atata vreme cat jobul tau nu te obliga sau stai in picioare sau in alte pozitii nerecomandate.

Nu uita, stresul emotional poate fi la fel de nociv pentru bebelusul tau ca si efortul fizic, iar o mamica odihnita si bine ingrijita va face fata cel mai bine sarcinii, iar starea ei se va reflecta si in starea micutului la nastere.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare