Cresterea copilului

#gravida #sarcina #femeie insarcinata

Ce sa nu spui niciodata unei gravide despre corpul ei

Sarcina este una dintre cele mai delicate si mai sensibile perioade din viata unei femei. Ironia face ca persoanele care interactioneaza cu femeile insarcinate sa spuna uneori lucruri deplasate, care le pot afecta emotional pe viitoarele mamici.

Afla care sunt punctele sensibile ale femeilor insarcinate si cum sa procedezi astfel incat sa nu spui lucruri potential ofensatoare.

Intrebari legate de greutate

"Cat te-ai ingrasat?", "Esti sigura ca nu astepti gemeni?", "Nu crezi ca medicul a calculat gresit data cand vei naste?", "La fel de mult te-ai ingrasat si in timpul primei sarcini?" - toate acestea sunt intrebari care demoralizeaza viitoarele mamici.

Inainte de a le interoga astfel, gandeste-te ca le este oricum destul de greu sa isi accepte noua marime la sutien si faptul ca trebuie sa poarte rochii speciale pentru gravide departe de masura "S". Optiunile lor sunt mai restranse in aceasta perioada si sufera din aceasta cauza. Nu pune paie pe foc!

Intrebari sau observatii legate de alimentatie

"Mananci mult?", "Ce bine ca iti poti face toate poftele acum!", "Noroc cu sarcina, nu mai trebuie sa te abtii de la nimic, poti manca chiar si noaptea!", "Consumi foarte multe dulciuri si fructe?" - desigur, si aceste observatii poarta gandurile tot in directia greutatii castigate in timpul celor 9 luni de sarcina.

Adesea, femeile insarcinate inceteaza sa se mai simta atragatoare. Totodata, se invinuiesc pentru micile alinturi culinare de care se bucura, chiar daca nu fac excese mai mult decat inainte sa decida ca isi doresc un copil. Corpul lor se transforma din cauza hormonilor si a faptului ca cel mic creste pe zi ce trece, chiar daca nu fac greseli de alimentatie.

Cu toate astea, au tendinta sa exagereze cu autocritica in aceasta perioada si sa se blameze pe nedrept. Nu sugera unei femei insarcinate ca nu are grija de ea, caci ii vei intari convingerile si o vei ghida catre o depresie. Mai ales ca sensibilitatea lor pe durata celor 9 luni este crescuta.

Observatii legate de burtica

"Burtica ta este atat de mare/mica/rotunda", "Cred ca o sa ai baiat, ai pus toata greutatea la burtica" sau "O sa ai nevoie de cezariana la cat de mare trebuie sa fie copilul". Toate aceste observatii pot fi jignitoare pentru orice gravida, in perioada nesigurantelor legate de propriul trup. Evita sa remarci lucruri specifice despre corpul unei femei insarcinate si spune doar lucruri de tipul "arati senzational" sau "sarcina te prinde de minune!".

Sursa foto: pregnancy.about.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului