Cresterea copilului

#sarcina #preeclampsie #dureri cap sarcina #complicatii dureri de cap

Ce pericole ascund durerile de cap din timpul sarcinii

Durerile de cap sunt frecvent intalnite la gravide. Cauzele sunt puse adesea pe seama schimbarilor hormonale, de aceea, nu sunt considerate patologice. Insa cu cat sunt mai dese si mai accentuate, cu atat pot ascunde complicatii care pot pune in pericol atat fatul, cat si sanatatea gravidelor, se arata intr-un raport publicat recent in revista "The Obstetrician & Gynaecologist".

 


Aproape 100 de tipuri de dureri de cap. Cele mai comune in sarcina

Potrivit specialistilor, in general, exista 85 de tipuri de dureri de cap. 90% dintre cele experimentate in sarcina sunt fie migrene, fie dureri de cap de tip tensional (cefalee cauzata de hipertensiune). Cu toate acestea, studiile au demonstrat, de-a lungul timpului, ca sarcina poate determina si aparitia unor dureri de cap secundare, care pot pune probleme serioase de sanatate atat gravidei, cat si fatului.

Riscuri asociate durerilor de cap in sarcina

Migrenele sunt dureri de cap recurente, cu manifestari moderate sau severe, care sunt mai frecvente la femei decat la barbati. La gravide, s-a demonstrat ca migrenele cresc de doua ori riscul de preeclampsie, o complicatie grava care poate pune in pericol evolutia sarcinii.

Hipertensiunea intracraniana idiopatica este o alta afectiune asociata adesea cu durerile de cap din timpul sarcinii. In general, este mai frecvent intalnita la femeile obeze sau aflate in perioada fertila. Nediagnosticata la timp si netratata corespunzator, hipertensiunea intracraniana idiopatica poate fi fatala pentru gravide.

Durerile frecvente de cap din timpul sarcinii sunt considerate si un factor de risc pentru tromboza venoasa cerebrala, o conditie medicala caracterizata prin formarea unui cheag de sange in sinusurile durale. Riscul de tromboza venoasa cerebrala este mai mare in cazul gravidelor anemice, care sufera de varsaturi recurente sau care trec prin cezariana.

Asadar, pe cat de comune sunt durerile de cap in sarcina, pe atat de multa atentie trebuie sa li se acorde in aceasta perioada sensibila. Este important ca acestea sa fie discutate cu medicul, in timpul consultatiilor medicale periodice, iar pe baza simptomatologiei asociate, sa fie diagnosticate corect, in vederea prevenirii complicatiilor.

Sursa foto: Onewomansview.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului