Cresterea copilului

#diabet zaharat #deshidratare #glucoza #sete excesiva #diabet insipid

Ce ascunde setea excesiva la copii

Setea excesiva este un simptom de care se pot plange multi copii, insa majoritatea parintilor ignora acest semn, crezand ca este vorba doar despre caldura de afara sau despre faptul ca micutul s-a jucat si s-a agitat foarte mult. Din pacate insa, setea excesiva poate ascunde o serie de afectiuni si tulburari grave.

Asadar, daca ti se pare ca ii este sete prea des sau cere foarte multa apa, ar fi cazul sa il duci la un control medical pe copil deoarece este posibil sa sufere de o anumita tulburare.

Iata cateva afectiuni posibile:
 

Diabet zaharat


Una dintre cele mai frecvente cauze ale setei excesive este, din pacate, diabetul zaharat. Aceasta boala se manifesta prin foame, sete si urinare excesiva, simptome care apar ca urmare a excesului de glucoza din sange. Cel mai des intalnit tip de diabet la copii este cel de tip 1, cunoscut si sub numele de diabet zaharat insulino-dependent sau diabet zaharat juvenitl.
 

Diabet insipid


Desi atunci cand auzi de termenul de diabet insipid, te gandesti imediat la diabetul zaharat, aceasta afectiune este de fapt o afectiune a rinichilor care nu mai sunt capabili sa cencentreze urina, determinand poliuria (excretia unei cantitati mari de urina). De aici porneste si ceea ce se numeste polidipsia, adica setea excesiva.

Pe langa setea excesiva si urinarea in cantitati mari, copiii mai pot avea simptome precum nelinistea exagerata si plans aparent fara motiv, varsaturi , febra sau diaree, piele uscata cu extremitati reci, pierderea ponderala, intarzieri in crestere. Atunci cand setea excesiva este confruntata chiar si cu unul dintre aceste simptome, este necesar un consult medical pentru a determina problema.
 

Deshidratare


Deshidratarea este o alta cauza a consumului excesiv de apa in cazul copiilor deoarece micutul pierde sau a pierdut multa apa (urina, transpiratie, diaree, urina etc). Una dintre cele mai comune cauze ale deshidratarii este o infectie virala, ceea ce va duce probabil si la febra mare, varsaturi si diaree.

Alte cauze de deshidratare la copii pot fi infectiile bacteriene sau parazitare care duc la pierderea lichidelor prin diaree sau varsaturi.
 

Alte cauze ale setei excesive


Din pacate, mai exista si alte cauze ale nevoii excesive de a bea multa apa in cazul copilului tau, iar printre acestea se numara: insuficienta cardiaca congestiva, care este de fapt o inima slaba care nu poate pompa suficient sange si oxigen.

De asemenea hipovolemia, care se manifesta printr-un volum mai mic de sange in organism poate fi de asemenea o cauza pentru setea excesiva a copilului tau.

Totodata, in cazul in care cantitatea de apa consumata este direct proportionala cu cea eliminata prin urina, este posibil sa sufere de o boala a rinichilor. In aceasta situatie, copilul mai poate avea senzatia de arsura sau usturime in timp de urineaza, situatie care cere un consult medical urgent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare