Cresterea copilului

#rutina somn bebelus #ora culcare #rutina somn #somn bebelus #bebelus

Bebelusul nu vrea sa doarma noaptea: Unde gresesc parintii si ce solutii exista?

Somnul bebelusului ramane inca o provocare pentru multi parinti, care nu inteleg de ce copilul lor nu adoarme la ora la care trebuie si de ce se trezeste mai des decat ar trebui in timpul noptii. Exista cateva greseli frecvente pe care le fac parintii atunci cand isi adorm bebelusul, insa putini sunt constienti de ele. Iata ce greseli trebuie evitate, pentru ca bebelusul sa aiba parte de un somn de calitate pe toata durata noptii!

1. Lipsa unei rutine de somn

Rutina de somn are un rol esential in asigurarea unui somn linistit si odihnitor pe toata durata noptii. Pentru ca somnul bebelusului sa nu mai fie o problema, este important ca inca din primele zile de viata, parintii sa stabileasca o rutina inainte de adormirea bebelusului. Aceasta trebuie sa includa activitati specifice care sa ii ofere copilului semnalul ca este timpul pentru somnul de seara: ultima masa a zilei, baita, masajul, cititul unei povesti, leganatul etc.

2. Ambient nepotrivit pentru somn

Dincolo de activitatile din cadrul rutinei de somn, este important ca bebelusul sa fie adormit intr-un ambient propice pentru odihna si relaxare. Acesta include temperatura, luminozitatea si zgomotul din camera. Temperatura optima pentru copil in timpul noptii nu trebuie sa depaseasca 20 de grade Celsius. Camera trebuie sa fie cat mai intunecata (doar cu o lumina difuza pe fundal) si ferita de zgomote puternice, care pot deveni factori perturbatori pentru somn.

3. Adormirea bebelusului la o ora nepotrivita

O alta greseala frecventa pe care o fac parintii este ca incearca sa culce bebelusul cat mai tarziu, considerand ca daca este mai obosit, va adormi mai repede si mai usor. Cu cat copilul este culcat la o ora mai tarzie, cu atat va adormi mai greu si se va trezi mai des pe timpul noptii. Oboseala nu este un stimul pentru somn, ci dimpotriva. Copilul obosit va fi mai agitat si nu se va odihni corespunzator pe timpul noptii. Desi fiecare bebelus are un ritm biologic propriu, specialistii sustin ca dupa ora 18:30, organismul lui este pregatit pentru somn si ca ora ideala de culcare este undeva in jurul orei 20:00.

4. Prea mult somn pe timpul zilei

Copilul care este lasat sa doarma prea mult in timpul zilei, va avea probleme mari in a adormi seara, la ora stabilita si in a se odihni corespunzator pe timpul noptii. Pana la varsta de un an, copilul ar trebui sa aiba doar doua reprize de somn in timpul zilei: dimineata si dupa-amiaza.

Sursa foto: Kuwaitasians.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare