Nasterea

#cordon ombilical #studiu #bebelusi #nastere #clampare

Bebelusii ai caror cordon ombilical este taiat dupa 3 minute de la nastere sunt mai sanatosi

Amanarea taierii cordonului ombilical are numeroase beneficii asupra starii de sanatate a nou-nascutilor, afirma specialistii. Potrivit Daily Mail, nivelul de fier din sange a fost mai bun la acei bebelusi unde doctorii au amanat clamparea (aplicarea a doua pense si taierea cordonului) cu cateva minute, perioada in care sangele din cordon se transfera la bebelusi. In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca timpul de asteptare pana la taiere sa fie intre 1 si 3 minute.

Riscul de anemie si deficit de fier este mai redus la bebelusii ai caror cordon ombilical se taie dupa trei minute. Potrivit sursei citate, in Marea Britanie recomandarile National Institute for Health and Care Excellence sunt pentru indepartarea rapida a cordonului, insa acestea vor fi modificate anul viitor pe baza noilor dovezi.

Taierea rapida reduce cantitate de sange pe care o primeste nou-nascutul de la mama si astfel ar putea dezvolta o deficienta in privinta fierului din organism. Pe de alta parte, riscul de icter creste odata cu amanarea clamparii, sustin specialistii.

Ghidul in privinta clamparii dateaza din 2007, atunci cand taierea imediata a fost acceptata unanim. Insa de atunci, cercetatorii s-au tot intrebat daca aceasta procedura este buna. Ultimul studiu, realizat pe 3911 mame si bebelusii lor, a aratat ca amanarea taierii cu cateva minute nu prezinta nici un risc legat de hemoragia maternala, pierderea sangelui sau micsorarea nivelului de hemoglobina. Mai mult, bebelusii erau mai sanatosi in mai multe privinte.

Astfel, nivelul de hemoglobina a fost mai ridicat in prima si in a doua zi imediat dupa nastere, in timp ce sansele ca bebelusul sa dezvolte un deficit de fier erau reduse in primele trei pana la sase luni dupa nastere. Totodata, greutatea la nastere a fost mai ridicata in cazurile unde clamparea s-a efectuat mai tarziu.

"In lumina dovezilor tot mai multe (...) o abordare mai liberala catre intarzierea clamparii cordonului ombilical la copiii sanatosi pare sa fie justificata", a declarat dr. Philippa Middleton, din cadrul universitatii australiene Adelaide. Ea sustine ca avantajele trebuie cantarite in raport cu riscul de icter la nou-nascuti.

Sursa foto:hiren.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului