Cresterea copilului

#alaptare #dezvoltare creier #creier bebelus

Alaptarea dezvolta creierul bebelusului

Bebelusii alaptati pentru o perioada de timp mai lunga inteleg mai bine limbajul la varsta de 3 ani si obtin scoruri mai bune la testele de inteligenta la varsta de 7 ani, potrivit unui nou studiu, publicat recent in revista americana JAMA Pediatrics.

Printre beneficiile unei perioade de alaptare mai lungi se numara si dezvoltarea cognitiva a bebelusului. "Concluziile rezultatelor obtinute de noi sprijina o relatie cauzala a alaptarii cu intelegerea limbajului la varsta de 3 ani, dar si cu IQ-ul verbal si non-verbal la varsta scolara", au scris cercetatorii americani de la Spitalul de Copii din Boston, autorii studiului, citati de portalul mnn.com.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, specialistii condusi de doctorul Mandy Belfort au analizat 1.300 de copii. Studiul s-a numit "Proiectul Viva" si a fost o cercetare pe termen lung a factorilor legati de sarcina si nastere.


Scoruri mai mari la testele de inteligenta si cele de limbaj

Cercetatorii au colectat date despre felul in care au fost hraniti bebelusii, atat prin alaptare, cat si cu lapte formula, dar si despre varsta la care au fost intarcati. Pediatrii recomanda alaptarea bebelusilor pana ce implinesc 6 luni de viata, iar daca nu este nici o problema din partea mamei, hranirea cu laptele matern ar trebui sa continue pana la varsta de 1 an.

Astfel, studiul cercetatorilor americani a descoperit ca pentru fiecare luna in plus in care bebelusul a fost hranit cu lapte matern, el a obtinut un scor mai bun la varsta de 3 ani in testul de limbaj.

Totusi, alte teste realizate la aceasta varsta, cum ar fi cele pentru masurarea abilitatilor motorii fine sau pentru indemanarile legate de desenat, nu au aratat ca ar exista o legatura intre ele si alaptarea prelungita.

Si rezultatele de la testele de inteligenta, realizate la varsta de 7 ani, au fost mai bune pentru copiii hraniti mai mult timp cu lapte matern, comparativ cu cei intarcati mai devreme.

"Acesta este un studiu care confirma. A avut un numar mare de participanti si a fost bine controlat", a punctat doctorul Ruth Lawrence, profesor de ginecologie si pediatrie la Centrul Medical al Universitatii Rochester din New York.

Sursa foto: lactationmatters.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului