Cresterea copilului

# comunicare adolescent #adolescenti #copil #educare adolescent #fumat

Adolescentul si atractia tigarii: cum vorbesti cu copilul tau despre fumat

Adolescentii sunt atrasi de tigara ca un magnet, desi sunt constienti ca fumatul le face rau. Este important sa porti o discutie cu copilul tau pe tema fumatului, inainte sa il banuiesti ca s-a apucat de acest viciu periculos. Cu cat ii arati mai multe parti negative ale tigarii, cu atat sansele ca adolescentul sa se apuce de fumat scad.


De ce incep adolescentii sa fumeze

Pentru adolescenti, tigara este o dovada a independentei lor, o dovada a faptului ca fac ce vor si ca nu le este teama sa treaca peste interdictii. Anturajul are o influenta covarsitoare asupra adolescentului. Daca este nefumator, intr-un cerc de prieteni fumatori, sansele sa incerce si el sa fumeze sunt foarte mari.

Multi adolescenti fumeaza prima tigara din curiozitate, deoarece vor sa vada ce senzatii le ofera. Chiar daca nu le place gustul, isi vor da seama ca tigara poate fi biletul lor catre socializare, catre apropierea de alte grupuri.

Adolescentii considera ca fumatul ii face sa para rebeli, duri, iar aceasta dorinta de a se face remarcati conteaza mai mult decat sanatatea.


Cum vorbesti cu copilul tau despre fumat

Nu este indicat sa-i interzici adolescentului sa fumeze, ci sa-i explici de ce nu este bine sa se apuce de acest viciu. Interdictia ii determina pe adolescenti sa faca tot ce le sta in putinta pentru a o incalca.

Ii poti spune adolescentului ca tigara contine substante cancerigene care il pot imbolnavi, ca fumul de tigara ii lasa o respiratie urat mirositoare si ca, odata ce incepe sa fumeze, se va lasa foarte greu de acest obicei.

Daca tu fumezi in preajma lui sau o ruda apropiata face acest lucru, adolescentul va fi confuz, deoarece pe de o parte ii spui ca fumatul este nociv, insa pe de alta parte te supui pericolelor. In aceasta situatie, ii poti spune ca regreti ziua in care ai pus prima tigara in gura si ca iti doresti sa te poti lasa de fumat, dar nu poti, intrucat tigara actioneaza ca un drog.

Poti incerca si o alta abordare. Ii poti spune adolescentului ca multe dintre persoanele adulte care fumeaza nu au primit sfaturi de la parinti si nu li s-a spus cat de nociv este acest obicei. Explica-i ca ti-ar parea rau sa se apuce de fumat, mai ales dupa ce i-ai explicat consecintele.

Adolescentul tau fumeaza? Ai incercat sa vorbesti cu el despre tigari si efectele lor?

Sursa foto: articles.timesofindia.indiatimes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului