Cresterea copilului

#facultate #admitere facultate #alegerea facultate #curricula facultate

Adolescenti: cum iti ajuti copilul sa aleaga o facultate

Alegerea unei facultati este un moment definitoriu in viata adolescentului tau, de aceea trebuie sa fii langa el in aceasta perioada. Iar cand spunem asta, ne referim atat la alegerea unei facultati care i se potriveste, cat si la depasirea obstacolelor de ordin psihic cu care el se va confrunta. Iata cum iti ajuti copilul sa aleaga o facultate.

Incepeti devreme

Primul pas pe care trebuie sa il parcurgeti de comun acord este acela al planificarii timpurii. Indiferent de cat de tanar este copilul tau, nu este niciodata prea devreme pentru a incepe sa va ganditi la facultate. In acest sens, o buna oportunitate o reprezinta targurile de profil la care puteti lua parte inca de cand el este in clasa a IX-a.

Ghideaza-l catre o facultate, dar nu i-o impune

De preferat este ca aceasta decizie sa ii apartina adolescentului, impunerea punctului de vedere al adultilor fiind o greseala des intalnita la multi dintre parinti.

Poate tu stii mai bine cum fluctueaza piata muncii, ce se cere si ce este de viitor, insa trebuie sa tii cont ca el este cel care va duce tot greul in spate, iar,daca nu este motivat sa faca respectiva facultate, sansele de reusita sunt destul de mici.

Incurajeaza-l sa-si dezvolte aptitudini noi

O alta metoda prin care iti ajuti copilul sa intre la facultate este sa ii cultivi placerea pentru dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor.

Pe langa aptitudinile deja dezvoltate, poti sa ii oferi un imbold in a-l ajuta sa se implice in diverse proiecte extrascolare, de voluntariat etc. Inainte sa aleaga facultatea, este incurajator si sa dea un test de aptitudini.

Comparati diverse facultati

Intocmiti impreuna o lista cu posibilele facultati la care si-ar dori sa mearga si extrageti de la fiecare punctele forte si punctele slabe. Realizati o medie a punctajelor si acordati o nota finala.

Evitati sa luati in calcul criterii precum proximitatea si axati-va mai mult pe modalitatea de admitere, curricula, metodele de predare, posibilitatile de formare profesionala inca din timpul facultatii, taxa etc.

Mentine o comunicare permanenta cu dirigintele sau

Ideal este sa ai o buna comunicare cu dirigintele copilului tau pe perioada liceului. Dascalul este cel care cunoaste cel mai bine situatia lui scolara, la ce materii exceleaza si la care nu. El va poate ajuta in acest sens cu cateva recomandari in privinta unor facultati care i s-ar potrivi adolescentului tau.

Sursa foto: usnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului