Cresterea copilului

#bebelusi #vorbire #limbaj #liniste #cantece #gangurit #mimica

6 moduri prin care bebelusul invata sa vorbeasca

Dezvoltarea limbajului la bebelusi este o etapa indelungata, in care rabdarea si implicarea parintilor sunt esentiale. Plansul, ganguritul, gestica si mimica sunt aspecte ce tin de limbaj. Cu timpul, ele se vor transforma in silabe, cuvinte neinteligibile, apoi in cuvinte corecte si propozitii. Te-ai intrebat vreodata cum invata bebelusul sa vorbeasca? Iata cateva explicatii oferite de specialisti.

1 Vocea ta

Bebelusul este capabil sa recunoasca vocea mamei inca din ziua in care s-a nascut, de aceea se simte confortabil in preajma celei care i-a dat viata. Expertii spun ca vocea mamei ii ajuta pe copii sa fie atenti si sa isi dezvolte, in timp, limbajul.

2 Cantecele pentru copii

Cantecele pentru copii contribuie si ele la dezvoltarea vocabularului celui mic. Cuvintele simple, scurte si repetarea lor creeaza o baza lingvistica solida pentru un bebelus, de aceea specialistii recomanda tuturor mamicilor sa le cante copiilor in primele luni de viata.

3 Ilustrarea obiectelor

Pentru ca un bebelus sa poata intelege semnificatia unui obiect, este nevoie ca parintii sa il ilustreze cat mai bine. Astfel, daca pronunti cuvantul "mar", de exemplu, este indicat sa pui fructul in fata copilului. In timp, toate detaliile si explicatiile il vor ajuta pe cel mic sa aiba un vocabular bogat si sa isi dezvolte vorbirea la timp.

4 Vorbirea clara si corecta a celor din jur

Specialistii spun ca un bebelus isi dezvolta mult mai bine limbajul daca persoanele din jurul lui vorbesc clar si corect. Stalcirea cu buna stiinta a cuvintelor si nerespectarea regulilor gramaticale in vorbire il vor face pe cel mic sa isi insuseasca aceste deprinderi si sa isi intarzie vorbirea.

5 Momentele de liniste

Expertii sustin ca fiecare bebelus are nevoie de cateva momente de liniste in fiecare zi. In timpul acestei pauze, cand este singur in patut, creierul bebelusului reia toate informatiile acumulate pana atunci, iar in timp acest obicei contribuie la dezvoltarea vorbirii.

6 Indicarea obiectelor

In jurul varstei de 6 luni, copiii devin avizi de cunoastere, iar indicarea unui obiect cu degetul este o forma de comunicare, de vorbire indirecta. Prin indicare, copilul fie este dornic sa afle ce este un obiect, fie iti arata faptul ca deja il cunoaste. Daca il intrebi unde este gura, o va indica fara probleme cu degetul, daca iti arata un obiect cu care nu a mai luat contact, este nevoie sa-l denumesti si sa-i explici la ce se foloseste.


Sursa foto: technoezine.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului