Cresterea copilului

#adolescenti #crestere adolescenti #varsta adolescentei

6 faze prin care trec adolescentele si cum sa le depasesti cu brio!

Varsta adolescentei este critica atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, iar fetele tind sa produca adevarate cosmaruri parintilor. Atitudinea lor, pretentiile si izbucnirile adolescentei din casa pot genera furtuni rasunatoare in linistea caminului. Iata care sunt cele 6 faze prin care trec adolescentele si cum sa treci cu bine prin aceste incercari!

1. Sentimentul de indreptatire

Este probabil o ultima ramasita a copilariei, varsta la care fiica ta primea laude pentru orice lucru facut, indiferent de importanta lui. Acum are deja impresia ca totul i se cuvine. Este doar o faza, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji. Cu toate acestea, poti sa scurtezi durata ei daca ii explici mai bine responsabilitatile pe care trebuie sa si le asume pentru a merita intr-adevar anumite lucruri.

2. Idealismul

Sa fim seriosi, cu totii am crezut la un moment dat ca vom schimba lumea! Idealismul fiicei tale poate fi benefic, daca ii acorzi mai multa atentie si te asiguri ca este constructiv. Nu are rost sa o contrazici constant. Incurajeaza-ti fiica sa gaseasca singura raspunsuri la chestiunile care o framanta si ajut-o sa incerce noi hobby-uri, chiar daca convingerile ei sunt de o naivitate pura. Doar asa va deveni, cu adevarat, o persoana realista.

3. Rebeliunea

Tendintele de revolta sunt normale la adolescenti, modelandu-le acestora personalitatea. Sigur ca va incerca sa sparga barierele convenientelor pentru a-si afirma independenta. Supravegheaza indeaproape atitudinea ei pentru a interveni din timp, in cazul in care tendinta de a se afirma o indreapta pe cai gresite.

4. Atotstiutoarea

Sigur ca este o bucurie pentru orice parinte sa vada ca are un copil inteligent, care gaseste raspuns la orice. Cand raspunsurile insa se combina cu idealismul si se transforma in aroganta, nu mai este cazul sa te bucuri, ci sa starpesti din fasa o atitudine superioara afisata de copilul tau, care ii va aduce multe deservicii.

5. Fara limite

La fel de periculoasa este si incercarea de a face cat mai multe lucruri in acelasi timp. Adolescentii nu isi cunosc limitele, asa ca este bine sa intervii pentru a-i face un program normal de activitati in care sa se implice.

6. Fazele tacerii

Adoptarea tacerii este o constanta in viata adolescentilor. Copilul tau nu incearca sa iti ascunda anumite lucruri daca nu are chef sa vorbeasca prea mult. Fazele tacerii sunt des intalnite la adolescenti, insa poti sa intervii daca tacerea este adoptata ca forma de ostilitate sau dureaza prea mult.

Sursa foto: mirror.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului