Cresterea copilului

#copii #adhd #autism #alimente

6 chimicale asociate cu risc de autism si ADHD la copii

Multe dintre produsele din mediul inconjurator, pe care le folosesti si cu care ai contact zilnic, atat in ingrijirea copilului, cat si in viata obisnuita, contin substante chimice periculoase pentru sanatatea celui mic. Exista studii si dezbateri la ora actuala in lume legate de influenta unor chimicale asupra riscului autism si ADHD la copii! Iata cele mai vehiculate dintre ele!


1. Ignifuge bromurate


Oricat de ciudat ar suna, aceste substante chimice se gasesc in majoritatea pieselor de mobilier cu care copilul ia contact zilnic, dar si in anumite sucuri sau bauturi sportive.

Gravidele care intra in contact frecvent cu astfel de obiecte sau produse risca sa aiba copii cu IQ scazut si rezultate scazute la teste mentale si fizice.


2. Pesticide organofosfate


Pesticidele organofosfate sunt cele mai folosite produse farmacologice din lume in agricultura si sunt utilizate cu scopul de a proteja plantele de insecte.

Cu ele se stropesc o multime de legume, fructe si plante utilizate in industria alimentara, fara a se sti ca exista un pericol mare care planeaza asupra lor, in special atunci cand copiii intra in contact cu ele.

Cele mai multe legume si fructe de pe piata sunt stropite cu organofosfati. Daca nu sunt spalate corespunzator, ele ajung in organismul copilului si ii afecteaza creierul.


3. Fumul de la masina

 

Fumul care iese pe toba de esapament a masinilor este un factor de poluare a mediului, care pe zi ce trece capata o amploare si mai mare.

Inhalarea acestuia a fost asociata cu probleme de memorie si cu afectiuni cerebrale care cresc riscul de autism la copii.

Cei nascuti din mame care locuiesc in zone intensiv poluate de masini au un risc de doua ori mai crescut sa sufere de autism decat cei care sunt nascuti in zone mai protejate de acest tip de poluare.


4. Disruptori endocrini


Disruptorii endocrini sunt substante chimice care se ragasesc in mai toate produsele de curatat, dar si in articole de uz casnic frecvent utilizate de gospodine.

Printre cele mai folosite produse se numara perdeaua de dus din vinil, parfumurile folosite in detergenti, casoletele de plastic pentru mancare, produse alimentare, odorizante si alte produse din plastic.

Se pare ca ingerarea si celei mai mici cantitati din aceasta de toxine poate conduce la aparitia efectelor secundare la nivel cerebral, existand riscul de inteligenta scazuta, crescand nivelul de agresivitate si predispunandu-l pe micut la probleme cerebrale.


5. Compusi perfluorinati


Compusii perfluorinati au fost asociati de specialisti cu tulburari ale sistemului nervos si cu cresterea riscului de ADHD la copii. Se pare ca influenteaza si determina aparitia imuplsivitatii.

Acesti compusi toxici se gasesc cel mai frecvent in materialele cu care sunt facute tigaile antiaderente sau in produsele de curatat petele de pe covor sau de pe mobila etc.

Specialistii recomanda utilizarea tigailor din fonta si a detergentilor si produselor de curatat ecologice, pentru prevenirea efectelor nocive asupra sistemului nervos al copiilor.


6. Mercur (Metilmercurul)


Metilmercurul este un metal care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator, in ape si este continut in cantitati diferite de pesti.

Consumul prea mare de peste cu mercur sau ingerarea lui prin alte metode - apa, fructoza din siropul de porumb - poate conduce la efecte toxice asupra creierului si interfereaza cu dezvoltarea lui, determinand probleme neurologice grave la cei mici

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului