Cresterea copilului

#crestere copii #educare copii #ingrijire copii #valori #copii

5 valori pe care sa le insufli copiilor, pentru a deveni adulti de succes

Orice parinte isi doreste ca, la maturitate, copilul lui sa fie un adult bine educat, inteligent, care sa aiba o cariera stralucita si o familie perfecta. Iata cum iti poti ajuta copilul sa devina un adult de succes.

Respectul

Respectul este esential in educatia copiilor, de aceea parintii trebuie sa-si invete odraslele sa aiba respect atat pentru cei din jur, cat si pentru membrii familiei. Cuvintele "te rog" si "multumesc" fac intotdeauna parte din vocabularul unui copil respectuos. Nu uita sa-i cultivi si respectul de sine, incurajandu-l in permanenta sa isi spuna parerile.

Perseverenta

Multi adulti se tem atat de tare de esec incat nu incearca sa caute o slujba mai buna sau sa faca o schimbare radicala in viata. Situatia ar fi cu totul alta daca acestia ar fi fost invatati de mici sa fie perseverenti si ca este normal sa aiba si esecuri. De aceea, este important sa ii inveti pe copii ca vor avea si dezamagri, insa acestea nu tebuie sa ii sperie, ci sa ii motiveze sa meaga mai departe.

Toleranta

Este important sa iti inveti copilul de mic sa fie tolerant, caci toleranta este o calitate a oamenilor de succes. Spune-i ca nu toti suntem la fel, de aceea avem pareri diferite. Explica-i ca atunci cand nu e de acord cu parerea unei colege de la gradinita, trebuie sa o asculte si sa nu o judece.

O persoana deschisa, care nu pune etichete si care ii accepta pe ceilalti exact asa cum sunt va avea intotdeauna mai mult de castigat. Il vei pregati de mic pentru lucrul in echipa, cand va intalni oameni cu personalitati diferite.

Responsabilitatea

Parintii trebuie sa-si invete copiii sa fie responsabili pentru actiunile lor. Este vital sa inteleaga de la varste fragede ca tot ceea ce fac are consecinte asupra vietii lor. De aceea, invata-i sa fie disciplinati spunanadu-le, de exemplu, cat e de important sa nu mearga cu tema nefacuta la scoala sau sa se spele corect pe dinti. Copiii responsabili vor deveni adulti independenti.

De asemenea, lasa-i sa rezolve sarcini fara sa le impui un mod de lucru, caci astfel ii vei ajuta sa devina mai creativi.

Onestitatea

O modalitate de a aborda cu succes viitorul este sa fii onest, asadar spune-le micutilor cat e de important sa nu ascunda niciodata adevarul. Multi fac acest lucru fiindca se tem ca greselile lor vor fi aspru pedepsite de catre parinti. Nu ii pedepsi cand gresesc, ci explica-le care sunt consecintele greselilor. Este un mod de a invata sa faca totul din ce in ce mai bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului