Cresterea copilului

#reguli copil #impunere reguli #educare copil #crestere copil #ingrijire copil #reguli

5 reguli pe care trebuie sa i le impui copilului

Regulile sunt extrem de importante in relatia parintelui cu copilul sau. Insa ele trebuie sa fie extrem de delicate, sa nu-l sufoce pe copil, dar sa il tina in siguranta. Creeaza o lista "oficiala" de norme pe care adu-i-le la cunostinta prieteneste, dar cu autoritate parinteasca.

1. Reguli de siguranta

Copilul are nevoie in mod cert de reguli care sa il mentin in siguranta. Astfel, el trebuie sa stie si sa inteleaga spre exemplu ca pe pat se sta doar asezat si nu in picioare. "Sa nu raspunda la usa atunci cand nu e un adult de fata" este iar o lectie care trebuie luata in calcul. Printre regulile emotionale se poate numara cea potrivit careia "toata lumea isi poate exterioriza sentimentele cata vreme o face in mod politicos".

2. Reguli de moralitate

Crearea de reguli iti ofera posibilitatea de a le insufla copiilor tai valorile si morala. "Spune intotdeauna adevarul" sau "Cere-ti scuze atunci cand ai ranit pe cineva" sunt doar doua dintre normativele obligatorii pentru un copil.

3. Reguli care dezvolta obiceiuri sanatoase

Copiii actioneaza cel mai bine atunci cand lucrurile incep sa le intre in obisnuinta. De exemplu, "Spala-te pe dinti dimineata si seara" sau "Pune-ti hainele murdare in cosul de rufe" sunt nu doar reguli, ci si obiceiuri de rutina care ii mentin sanatatea. Insa orice regula impusa trebuie sa fie urmata si de consecinte clare privind abaterea disciplinara.

4. Reguli sociale

Copiii trebuie ajutati de la varste fragede sa se integreze in societate. Cel mic trebuie sa invete "sa-si imparta jucariile cu fratele tau" sau sa accepte infrangerea la jocurile de echipa.

Adolescentilor trebuie sa le limitezi accesul la computer tocmai pentru a-i forta in acest fel sa interactioneze, sa socializeze fizic cu cei de vasta lui si nu doar virtual.

5. Reguli care-l pregatesc pentru lumea reala

Copiii au nevoie, de asemenea, reguli care sa-i pregateasca sa devina adulti. Insa aici depinde de la caz la caz. Unii copii sunt mai predispusi la un comportament responsabil, in timp ce altii au nevoie de norme suplimentare pentru a-i sprijini.

De exemplu, stabilirea unor reguli cu privire la treburile casnice, dar legate de bani ii pregateste pe cei mici pentru momentul in care vor munci. Da-i sarcini suplimentare fata de cele obisnuite si ofera-i posibilitatea de a fi remunerat. Apoi, invata-l sa economiseasca si sa isi cheltuie banii cu intelepciune.

Sursa foto: astrugglingreader.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare