Cresterea copilului

#copii #mituri copii #copii singuri la parinti

5 mituri frecvente despre copilul singur la parinti

Ideile conform carora copilul singur la parinti este mai rasfatat, zgarcit, egoist, mai timid si usor antisocial sunt false si induc in eroare o multime de parinti. Exista o multime de mituri care roiesc in jurul copiilor singuri la parinti si care-i fac pe parinti sa se ingrijoreze inutil sau sa ia masuri ineficiente in educatia copilului. Iata cele mai frecvente preconceptii legate de cresterea unui singur copil!

1. Copilul singur la parinti este mai rasfatat

Rasfatul este principala ingrijorare a parintilor care cresc un singur copil si unul dintre motivele pentru care se gandesc daca sa mai faca sau nu un fratior copilului.

Specialistii sustin ca rasfatul nu este decat o greseala de educatie si disciplinare a copilului pe care o faci cand esti parinte. Daca ai grija sa il educi corespunzator, sa ii impui limite si reguli si sa il responsabilizezi de mic, nu vei avea probleme cu din acest punct de vedere.

2. Copilul singur la parinti este singuratic si antisocial

Micutul tau risca sa devina un antisocial sau un singuratic doar daca il educi sau obisnuiesti in acest fel. Sigur ca, daca nu are un fratior care sa-i stea in permanenta in preajma, este mai greu sa se obisnuiasca sa imparta lucruri, sa comunice cu ceilalti copii si sa se joace.

Insa absenta unui fratior poate fi compensata prin integrarea copilului in grupuri de copii, inscrierea in diverse cercuri si ateliere pentru cei mici si petrecerea timpului in preajma celor de varsta lui.

Daca micutul tau prefera sa stea mai mult timp singur, este o trasatura care tine mai degraba de personalitatea sau temperamentul lui. Un fratior nu ar schimba foarte mult lucrurile.

3. Copilul singur la parinti este zgarcit si egoist

Indiferent ca este unul sau ca sunt mai multi, fiecare dintre ei va trece printr-o perioada in care va considera ca totul i se cuvine si va refuza sa imparta lucruri cu cei din jur.

Este adevarat ca atunci cand creste in preajma unui alt copil, reuseste sa invete mai repede sa imparta lucruri si sa fie mai darnic cu cei din jur. Insa acest aspect depinde tot de educatie si de modul in care il cresti, nu de numarul de frati pe care ii are.

4. Copilul singur la parinti invata mai bine si ia note mai bune

Copiii care exceleaza la invatatura se regasesc, in aceeasi masura, atat in familiile cu unul, cat si cu mai multi copii.

Mitul a pornit de la ideea ca atunci cand este copil unic la parinti, primeste o atentie mai mare si parintii se ingrijesc mai mult sa ii dezvolte abilitatile intelectuale sau cognitive.

Insa si cand exista mai multi copii, se poate acorda aceeasi atentie, atunci cand ambii parinti au grija sa ii stimuleze intelectual si sa ii implice in activitati educative, care ii ajuta sa invete mai bine si sa fie silitori.

5. Copilul singur la parinti este mai dependent de parinti

Dependenta de parinti este un comportamnet adictiv care apare tot dintr-o greseala de disciplinare si educatie pe care o fac parintii.

In general, un stil parental supraprotector conduce la dezvoltarea acestui comportament daunator in dezvoltarea micutului. Insa acest stil poate fi aplicat atat in cazul copilului unic la parinti, cat si al celui care are mai multi frati.

In plus, specialistii sustin ca, dimpotriva, se pare ca micutul singur la parinti devine mai repede independent si responsabil, datorita faptului ca sta mai mult in preajma adultilor.

Foto: at-risk.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare