Cresterea copilului

#invatare #dizabilitati #tulburari de comportament #dislexia #disgrafia

5 dizabilitati de invatare la copii

Copilul tau ia note proaste la scoala, are probleme mari cu scrisul si cititul, nu se concentreaza deloc la ore si nu este suficient de atent la teme? Este posibil sa sufere de deficiente sau dificultati de . Totusi, exista o diferenta importanta intre probleme usoare la invatatura si dezabilitati ca dislexie, disgrafie, disfazie, dispraxie sau discalculie, care sunt considerate afectiuni serioase, cu implicatii neurologice. Invata sa recunosti cele mai importante dizabilitati de invatare la copii!

1

Dislexia este cea mai frecventa problema de invatare la copii si este de natura neurologica. Copilul dislexic are probleme serioase in citirea si pronuntia cuvintelor. Invata sa vorbeasca destul de tarziu si dezvolta un vocabular sarac.

Nu se cunosc cauzele exacte care duc la aparitia ei, dar specialistii sustin ca este influentata de o constiinta fonologica slab dezvoltata.

2

Opusa dislaxiei, disgrafia este o deficienta de invatare care se caracterizeaza prin dificultati de scriere la copil. Scrisul de manuta este dezorganizat si necitet. Copilul nu formeaza corect litere, scrie foarte incet si nu poate copia corect cuvinte din carti sau din alte surse.

Cauzele afectiunii nu sunt in totalitate cunoscute, dar se considera ca problemele ar avea provenienta in dezvoltarea lenta a partilor creierului care influenteaza miscarile mainilor, memoria sau vocabularul.

3 Discalculia

Dizabilitatea apare atunci cand copilul intampina probleme in rezolvarea si intelegerea celor mai simple probleme matematice.

Matematica nu este o materie usoara. Insa oricat de complicata ar, orice copil dezvoltat normal este capabil sa rezolve calcule simple, raportate la nivelul lui de perceptie si intelegere.

In cazul in care primeste instructiuni adecvate, i se explica clar ce trebuie sa faca, in repetate randuri, si tot nu este capabil sa puna in aplicare, sa retina sau sa rezolve calcule simple de matematica, este foarte posibil sa sufere de discalculie.

4 Dispraxia

Dispraxia este o problema de invatare care-si pune amprenta asupra capacitatii copilului de a-si planifica anumite activitati. Se pare ca este influentata de o problema in capacitatea creierului de a planifica succesiunea miscarii, ceea ce poate pune mari probleme in procesul invatarii.

Micutul este dezorganizat, nu este capabil sa isi planifice miscarile si actiunile, rezultand un haos din care are de suferit pe termen lung.

5 Disfazia

Disfazia este o de limbaj care se caracterizeaza printr-o intarziere mare a aparitiei limbajului si vorbirii la copil (dupa 3-4 ani). Micutul are mari greutati in a pronunta cuvinte si in a se exprima verbal.

Problema se rasfrange si asupra altor abilitati care il pot ajuta in procesul invatarii. Intampina probleme serioase de scris si citit, de intelegere a cuvintelor si dezvolta un vocabular foarte sarac. Toate acestea impiedica dezvoltarea cognitiva sau intelectuala a copilului.

Deficientele sau dizabilitatile de invatare apar in special la copiii care sufera de ADHD ( deficit de atentie ), deficiente de auz si vedere, retard mental, tulburari de comportament ori intarzieri de crestere.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului