Cresterea copilului

#parinti # relatii copii # relatii parinti #copii dizabilitati

4 motive pentru care ar trebui sa respectam copiii cu nevoi speciale

Cea de-a sasea editie a evenimentului "Ziua in care sa impartasesti cuvantul pentru a-i pune capat", dedicata informarii in legatura cu anumite cuvinte sau expresii jignitoare folosite la adresa oamenilor cu dizabilitati intelectuale, a avut loc pe data de 5 martie si ne-a amintit tuturor de copiii cu nevoi speciale.

Inceputa de catre organizatorii Olimpiadelor Speciale, campania vrea sa opreasca perpetuarea stereotipurilor persoanelor cu nevoi speciale. Din consideratie pentru copiii cu dizabilitati mentale, evenimentul s-a concentrat pe respectul pe care ar trebui sa il acordam copiilor care nu au fost binecuvantati cu o sanatate de fier.

1. Copiii cu nevoi speciale sunt tot copii

Chiar daca poate merg diferit, vorbesc altfel decat restul lumii sau gandesc in moduri nesimilare cu cele ale altora, copiii cu nevoi speciale sunt tot oameni, tot copii, tot suflete nevinovate, tot fiinte cu potential. Ofera-le sprijinul tau neconditionat, asa cum ai face-o cu orice copil si inceteaza sa mai discriminezi, chiar daca intentionezi sa o faci intr-un sens care i-ar favoriza.

2. Nu tolera, ci accepta copiii cu nevoi speciale

Incearca sa vorbesti cu un astfel de copil, priveste-l in ochi, afla ce gandeste. Cauta-i calitatile, nu defectele. Trateaza-l asa cum ai vrea sa fie tratat copilul tau de catre altii.

3. Prin respect, poti intari increderea unui copil cu nevoi speciale

Indiferent daca sufera de autism, de sindromul Down, de paralizie cerebrala sau de orice alta forma de afectiune, copiii cu nevoi speciale intalnesc de-a lungul vietii cu mai multe obstacole decat ceilalti copii, care nu sunt nici ei feriti de momente dificile. Si au cu atat mai multa nevoie de incredere in propriile forte. Sta doar in mainile tale sa i-o oferi, respectandu-l.

4. Respectand copiii cu nevoi speciale, ii inveti si pe altii sa fie mai buni

Poate ca cineva iti va observa comportamentul fata de acesti copii si va incerca sa se poarte la fel. Poate ca propriii tai copii, sanatosi sau nu, vor putea percepe altfel dizabilitatile intelectuale. Cel mai probabil, vor invata sa accepte si sa respecte, la randul lor, iar aceasta este cu siguranta educatia pe care ti-o doresti pentru propriul tau copil.

Foto: literacyeducators.com.au
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare