Cresterea copilului

#copii #copil #bune maniere #reguli de buna purtare #maniere #parinte #parinti

10 reguli elementare de bune maniere pentru copii

Manierele reprezinta cartea de vizita a fiecarui individ in societate. Ii judecam pe cei din jurul nostru prin prisma gesturilor acestora in diferite situatii: la masa, pe strada, la teatru, acasa. Fiecarei cicumstante ii corespunde un set de reguli. Toate acestea au in comun diplomatia si tactul. Nu trebuie sa iti aglomerezi copilul cu tot felul de conduite complicate, dar ar fi bine sa ii explici, inca de mic, bazele comportamentului manierat in societate.

 

 Invata-l sa isi astepte randul. De multe ori, ne ducem in vizita cu copiii sau vorbim la telefon, iar acestia, exact in acel moment gasesc vreo intrebare nastrusnica pe care o adreseaza cu insistenta.

Iti este greu sa fii atent si la subiectul conversatiei si la copilul tau. Incearca sa il inveti ca este politicos sa isi astepte randul si sa nu intrerupa o alta conversatie.

Chiar daca micutul se va supara sau se va simti frustrat, asigura-te ca, imediat ce ai timp, ii acorzi cateva clipe si ii raspunzi la toate nelamuririle.

Copilul trebuie sa invete sa astepte rabdator, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se simta exclus. Tine-l de mana pana cand iti termini conversatia, pentru a-ti simti prezenta.

De asemenea, precizeaza-i ca, si atunci cand se afla intr-un grup sau discuta cu o alta persoana, este indicat sa nu il intrerupa pe celalalt interlocutor, ci sa astepte pana cand isi termina ideea.

Respectarea intimitatii. Copilul nu are voie sa iti umble in geanta, prin buzunare sau sa iti deschida corespondenta. Acestea tin de intimitatea fiecaruia si incalcarea acestei reguli reprezinta o dovada de lipsa de respect . Invata-l sa ceara voie inainte sa iti umble prin lucrurile personale si nu uita ca si tu va trebui sa ii respecti intimitatea.

Fara porecle. Inca de la gradinita, copiii incep sa isi gaseasc diferite porecle, bazandu-se, de regula, pe un defect sau orice lucru care li se pare comic. Aceste porecle tind sa fie rautacioase, afectandu-i pe cei etichetati, scazandu-le respectul de sine.

Invata-l pe copilul tau sa nu rada de ceilalti colegi doar pentru ca le-a gasit un punct slab. Explica-i faptul ca, daca nu ii place ceva sau atitudinea unuia dintre copii, atunci ar fi mai indicat sa i se adreseze direct acestuia, dar sa evite denumirile rautacioase.

Cuvintele magice. Spune-i copilului tau sa foloseasca formulele de politete atunci cand va intalniti cu cineva, mergeti in vizita, la magazin, etc. “Buna-ziua” si “La revedere”. Este o dovada de respect si, alaturi de “multumesc” si “te rog”, reprezinta niste “cuvinte magice” cu care poate castiga aprecierea celorlalti.

Nu se vorbeste cu gura plina. Unul dintre obiceiurile frecvente ale copiilor este sa vorbeasca la masa cu gura plina. Explica-i, inca de mic, faptul ca este un comportament nepoliticos.

La masa se mananca cu gura inchisa si nu se plescaie. Mai mult, poate incepe sa manance dupa ce s-a urat tuturor “pofta buna”. Coatele se tin lipite de corp si nu pe masa, iar servetelul de panza se aseaza in poala.

La masa se sta drept in scaun. Dupa ce a terminat de servit masa, trebuie sa spuna “multumesc” si sa se ofere sa ajute la strangerea tacamurilor.

Ce lasa in urma lui… Unul dintre obiceiurile enervante este acela de a lasa dezordine sau gunoi in urma noastra. Persoanele care fac asta reusesc sa ne deranjeze foarte mult si nu intarziem prea mult in a le declara lipsa de bun simt.

Invata-l pe copilul tau ca nimeni nu este dator sa stranga sau sa curete dupa el si ca ar trebui sa devina responsabil in aceasta privinta. Chiar daca se afla la un prieten, la gradinita sau acasa, inainte de a incepe alta activitate, este politicos sa isi ordoneze spatiul.

Fair-play. Explica-i cum sa se poarte atunci cand se afla inscris intr-o competitie. Cel mai important este ca jocul sa se desfasoare fair-play si, indiferent de rezultat, acesta trebuie sa fie amabil si politicos.

Chiar daca a castigat, asta nu inseamna ca are voie sa adreseze remarci rautacioase partenerului de joc, iar daca a pierdut, nu are rost sa se infurie. In acest scop, puteti urmari impreuna jocuri sportive si sa ii dai ca exemplu pe sportivii care se saluta atat la inceputul jocului, cat si la sfarsit.

Intrarile si iesirile. La intrarea intr-o cladire, copilul trebuie sa ii permita persoanei adulte sa intre prima si sa deschida usile si pentru acesta. De asemenea, invata-l pe copil ca, atunci cand iese dintr-o cladire, sa nu lase usa sa se tranteasca, mai ales atunci cand in spatele lui se mai afla si alte persoane. Adu-i aminte ca este politicos sa spuna “multumesc” daca cineva i-a tinut usa.

Nu uita sa ii precizezi micutului tau ca trebuie sa acorde prioritate persoanelor care ies din lift, cladire etc., si sa nu dea buzna peste ceilalti, pentru ca va crea o situatie incomoda.

Fara discriminari . Copilul va intalni persoane al caror mod de viata nu se aseamana cu al vostru. Fie ca este vorba dspre religie, cultura, nivel material etc., acesta trebuie sa respecte toate acestea in egala masura. Explica-i faptul ca din diferente poate avea multe de invatat.

Punctualitatea. Fie ca este vorba despre o intalnire cu prietenii sau masa in familie , educa-ti copilul sa fie punctual si sa nu ii oblige pe ceilalti sa il astepte. Chiar si atunci cand vrea sa vizioneze un spectacol de teatru sau un film, nu ar trebui sa intarzie pentru ca este foarte incomod sa ii deranjeze pe ceilalti atunci cand isi cauta locul in ultimul moment.

Tabelul bunelor maniere (Childrens National Guild of Courtesy)

Regulile de bune maniere pentru copii au fost introduse pentru prima data in anul 1889, in scolile din Queensland, Anglia. Acestea se refereau la normele de conduita care se aplica in cadrul scolii, acasa, la un spectacol de teatru, la masa, pe strada.

Tabelul era agatat pe perete in fiecare clasa, iar profesorul trecea in revista fiecare regula, elevii repetandu-le dupa acesta. Dupa ce erau invatate pe de rost, copiii trebuiau sa le puna si in practica, prin jocuri de rol.

Rezultatele nu au intarziat sa apara. In anul 1899, un inspector scolar a raportat faptul ca lectiile de buna purtare au dat roade. Copiii erau mult mai politicosi si manierati, atat in cadrul scolii, cat si cu prietenii de joaca sau in familie.

Pentru a vizualiza continutul tabelului, da click aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului