Cresterea copilului

#crestere copil #copil #singur acasa #varsta copil

Te gandesti sa iti lasi copilul singur acasa? Afla cand este pregatit pentru acest pas!

Copilul tau este deja maricel si te gandesti serios sa renunti la bona, pentru a-l lasa singur acasa. Desi nu exista o varsta ideala la care un copil este capabil sa stea singur, specialistii au identificat o fereastra in copilarie in care acesta tinde sa fie suficient de responsabil si matur pentru a avea grija de el insusi, dar si de casa. Dincolo de varsta, mai exista si alte semne care te ajuta sa-ti dai seama ca micutul tau este pregatit sa ramana singur acasa!

Varsta scolara, cea mai potrivita

Etapa scolara este perioada copilariei in care poti jongla cu ideea de a-ti lasa copilul singur acasa. Potrivit acestora, undeva intre 8-9 ani si 11-13 ani, copilul este apt sa aiba grija de el insusi si de casa, pe perioade scurte de timp.

Semne ca este pregatit pentru acest pas

Nivelul de maturitate si responsabilitate al copilului in decizia de a-l lasa singur acasa este mai important decat varsta in sine. Printre principalele semne care te pot incuraja sa iei in calcul aceasta varianta sunt:

  • isi exprima frecvent dorinta de a ramane singur acasa (refuza sa mai stea cu bona, nu mai vrea sa mearga la bunici, iti spune ca este suficient de mare pentru a avea grija de el etc.);
  • este apt sa-si puna singur masa si o face in siguranta;
  • respecta constant regulile casei si asculta de sfaturile tale;
  • este ordonat si organizat in tot ce are de facut (in casa si pentru scoala);
  • este precaut si indemanatic (nu se expune inutil pericolelor, observi ca inchide usa de la intrare singur, fara sa-i spui tu, inchide bine robinetele de apa dupa ce le foloseste, nu "atenteaza" la ferestre sau balcon etc.).

Pregatirea copilului pentru marele moment

Chiar daca are varsta adecvata si da semne ca este pregatit sa ramana singur acasa, este intotdeauna bine ca inainte de a trece la actiune sa ii faci un training pentru a face fata chiar si celor mai neasteptate situatii. Pregatirea trebuie sa fie graduala si sa cuprinda:

  • intrebari legate de ce ar face daca ar ramane singur acasa;
  • invatarea si memorarea principalelor date de contact ale apropiatilor, medicilor sau al numarului de urgenta 112, dar si situatiile in care trebuie sa le foloseasca;
  • principalele masuri pe care trebuie sa le ia in caz de accidente (incendiu, inundatii, cutremur);
  • sfaturi si reguli legate de accesul strainilor in casa, de raspunsul la telefon si de activitatile pe care le face in lipsa ta.

Sursa foto: boosterbeds.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului