Sarcina

#sarcina #rh negativ # probleme sarcina #incompatibilitate rh #rh negativ sarcina

Rh-ul negativ, la ce se refera si cand este o problema in sarcina?

Rh negativ, Rh pozitiv si incompatibilitate Rh sunt doar cateva dintre expresiile pe care femeile le aud prima oara abia cand raman insarcinata, multe dintre ele fara a sti la ce se refera acestea. Rh-ul se refera la prezenta sau absenta unei proteine in globulele rosii din sange. Rh-ul pozitiv nu ridica probleme in sarcina, insa in cazul unui Rh negativ al mamei, exista posibilitatea ca fatul sa fie predispus la boli foarte grave. Iata de ce este important sa cunosti ce fel de Rh ai inainte de sarcina!

Ce este Rh-ul negativ?

Populatia lumii se imparte in doua grupe de Rh - pozitiv si negativ. Cei mai multi oameni (85%) au Rh pozitiv, insa exista si un procent de 15% care au un Rh negativ.

Rh-ul se refera la o proteina numita antigen D care acopera globulele rosii. Prezenta antigenului pe globulele rosii determina Rh-ul pozitiv, iar absenta lui, Rh-ul negativ.

Incompatibilitatea Rh in sarcina apare atunci cand unul dintre parinti are Rh negativ si unul Rh pozitiv. Cea mai grava situatie apare atunci cand viitoarea mama are Rh negativ si tatal Rh pozitiv, intrucat rezulta o sarcina cu Rh pozitiv, care intra in opozitie cu Rh-ul mamei si da nastere unor reactii imune care afecteaza fatul. Sangele fatului este atacat de anticorpii gravidei si exista fie riscul formarii unei sarcini extrauterine, precum si al avortului, anemiei bebelusului, afectiunilor cerebrale sau chiar la deces intrauterin.

Ce faci daca ai Rh negativ?

Una dintre analizele obligatorii la care vei fi supusa inainte de conceperea bebelusului sau la inceputul sarcinii este aflarea grupei de sange si a Rh-ului matern. In cazul in care mama are Rh negativ si tatal la fel, nu este o problema, insa in cazul in care partenerul are un Rh pozitiv, medicul iti va recomanda injectii cu imunoglobulina anti-D. Acestea se vor face, in general, in doua reprize: in a 28-a saptamana de sarcina si imediat dupa nastere (in primele 72 de ore).

Medicii recomanda viitorilor parinti sa isi faca toate analizele necesare si sa-si stabileasca Rh-ul inainte de a concepe copilul, pentru prevenirea problemelor sau complicatiilor care pot aparea in sarcina, din cauza unbei eventuale incompatibilitati Rh.

Sursa foto: pregnancyandbaby.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele