Cresterea copilului

#copii #familie #sfaturi #cum sa fii bunica #utile

5 sfaturi pentru a fi bunica perfecta!

Obligatiile si grijile de parinte nu se termina niciodata cu adevarat, ci, din contra, implica noi si noi valente. Odata ce copiii tai cresc si se muta la casa lor, vei trece intr-o alta etapa a vietii, cand te vei bucura si vei avea grija de nepotei.

"Bunicii reprezinta liantul care tine familia impreuna", declara un cunocut psiholog american.

Iata cum poti invata cum sa te descurci in noul rol, cel de bunica.


1 Incearca sa intelegi ca acum ai un alt rol


Vei fi mereu mama fiicei/ fiului, insa nu poti sa te porti ca si cum ai fi si mama copiilor lor. Acum apare un fel de transfer al raportului de forte, in sensul ca nu mai iei tu deciziile, insa trebuie sa le sprijini pe cele luate de copilul tau.

Adesea, cei mici invata ce e santajul sentimental si, ori de cate ori nu reusesc sa obtina ce isi doresc de la parinti mizeaza pe faptul ca bunicii le vor fi aliati. In acest moment, iti revine o reposnabilitate enorma, deoarece nu este indicat sa-i rasfeti pe cei mici, oferindu-le prilejul sa se sutraga regulilor de disciplina.


2 Ai grija cum le vorbesti nepotilor


S-ar putea sa ai impresia ca nepoteii tai sunt cam obraznici, insa nu trebuie sa fii tu cea care le face observatie. Aceasta sarcina va cadea in partea parintilor, care in momentul in care li se face observatie, pot simti ca le este pusa la indoiala capacitatea de a se descurca in problemele familiale.

Linia de delimitare intre ceea ce faci si ceea ce nu trebuie sa faci este una extrem de subtire. Asta inseamna ca desi sunt momente cand mai bine iti musti limba, exista si situatii in care trebuie sa iei atitudine. Adica nu poti merge cu nepotelul prin parc si sa-i dai voie sa fie obraznic, sa tipe sau sa iti raspunda.


3 Pastreaza regulile prestabilite de parinti


Ori de cate ori ramai doar tu cu nepoteii, ai obligatia sa nu schimbi nimic din rutina prestabilita. Astfel, daca ora de masa este la ora 21.00, nu schimba sub niciun pretext acest lucru. Sau daca cel mic nu are voie sa manance ciocolata, nu trece peste aceasta regula.

Respectand regulile din familia copilului tau, asiguri continuitatea in disciplina micutului si vei castiga increderea copilului tau.


4 Nu ii submina autoritatea fiicei/ fiului tau


In prezenta celor mici nu este voie sa iti exprimi dezaprobarea fata de actiunile parintilor sai. Daca se intampla totusi sa vezi lucrurile diferit, cel mai bine ar fi sa alegi momentul potrivit si sa discuti totul cu calm. Nu da instructiuni si formuleaza totul ca un simplu sfat, ceva de genul: "Cred ca ar fi mai bine sa te mai gandesti la acesta problema" sau "Nu vreau sa intervin, insa am o idee".


5 Tine pasul cu tehnologia


Odata cu evolutia stiintei si tehnologiei, s-au schimbat foarte multe in modul in modul in care este ingrijit un copil. Fie ca este vorba de simple reguli alimentare sau de problemele de siguranta, este nevoie sa fii in permanenta informata.

Mai mult decat atat, gadgeturile folosite de copii iti vor da batai de cap, daca nu inveti cum se folosesc. Invata sa fii un partener de joaca pentru el si un bun pedagog.

Sursa foto: prweb.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare