Cresterea copilului

#depresie #parinti #tati tineri

Graba strica treaba! Taticii tineri, victimele depresiei

Credeai ca numai mamele sufera de depresie postnatala? Fals! Si pana la 68% dintre tatii cu varsta medie de 25 de ani sunt loviti de simptomele acestei boli. Ultimele cercetari efectuate la Universitatea din Chicago indica faptul ca taticii tineri devin victime depresiei mai des decat restul parintilor de sex masculin. Studiul a fost efectuat pe 10.000 de tati cu vaste cuprinse intre 22 si 28 de ani.

Depresia loveste in primul an

Pentru tinerii tati, depresia isi face aparitia in primul an dupa nasterea copilului, iar efectele acesteia se vor resimti si in relatia cu noul venit in familie. "Depresia prin care trece tatal isi va face simtite efectele in acei ani in care se stabileste si legatura dintre copil si parinte", sustine profesorul Craig Garfield de la Universitatea din Chicago. Parintii care nu trec de faza depresiei au tendinta de deveni violenti si interactioneaza mult mai putin cu copii lor.

Sub influenta sotiei

Nu doar taticii "fragezi" sunt expusi riscului de depresie postnatala, un procent din restul barbatilor fiind vizati de aceasta, mai ales daca sotiile sufera la randul lor de depresie pre sau postnatala. Semnalele date de acestia sunt: modificari ale somnului, tristete si lipsa de motivatie, lipsa apetitului sexual, anxietate, abuz de alcool si stupefiante, izolare sociala, dureri de cap, tendinte sinucigase.

Au nevoie de tratament

Procentul general al barbatilor care se confrunta cu depresia postnatala ajunge la 5%, in timp ce 10% dintre mamici sufera de aceeasi afectiune. "Barbatii ar trebui tinuti sub observatie in perioada imediat urmatoare aparitie nou-nascutului in viata lor. La primele semne mai grave de tristete nejustificata sau de anxietate, partenerele acestora ar trebui sa ii sprijine sa ceara ajutor de specialitate", sustin specialistii care au efectuat studiul.

Depresia isi alege perioadele

Depresia postnatala la barbati pare sa fie influentata de perioadele de dezvoltare ale copilului. Primele semne pot aparea cu doar cateva saptamani inainte de nasterea copilului. O perioada depresiva mai accentuata se manifesta intre varsta de sase saptamani si sase luni a bebelusului. Chiar daca trec cu brio de aceasta perioada, o usoara tendinta de revenire a simptomelor depresiei va fi constatata spre sfarsitul primului an din viata copilului.

Sursa foto: barbati.md

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare