Cresterea copilului

#centura #ghiozdan #rechizite # inceperea scolii #ghiozdan perfect #bretele ghiozdan

Ghiozdanul perfect pentru copilul tau - ce criterii sa ai vedere atunci cand il cumperi

Cand vine vorba despre alegerea ghiozdanului, parintii respecta in principal dorinta si rugamintile copiilor, care sunt fascinati de culori, desene, forme,  inscriptii etc. Specialistiii sunt de parere ca aceasta abordare este total gresita si ca cel care trebuie sa primeze, pentru a evita durerile de spate si oboseala inutila, este confortul copilului, si nu preferintele sale estetice. Iata ce alte criterii sa aveti in vedere atunci cand mergeti sa cumparati acest accesoriu de nelipsit incepand de luna viitoare.

 

Medicii ortopezi din intreaga lume au atras de nenumarate ori atentia ca ghizodanul nu ar trebui sa cantareasca mai mult de 10% din greutatea elevilor. Ignorarea acestei recomandari nu a ramas insa lipsita de efecte. Purtarea unei greutati excesive in spate este asociata cu riscuri la nivelul vertebrelor.  In timp, acestea pot duce la deformari ale coloanei vertebrale. Un studiu efectuat la nivel national arata ca un elev din cinci acuza dureri de spate cel putin o data pe saptamana. Se estimeaza ca 80% dintre copii vor avea probleme la coloana vertebrala, din cauza kilogramelor pe care le cara la scoala, dar si a mobilierului care nu este pe masura lor.

Ghiozdanul prea greu duce, de asemenea, la suprasolicitarea muschilor gatului, ceea ce favorizeaza aparitia durerilor de cap, de umeri sau de maini. Pentru a preveni aparitia acestor neplaceri este important sa acordam de la bun inceput atentia cuvenita ghiozdanului.

Ghizodanul ideal...

  • nu trebuie sa aiba o greutate mai mare de 500 de grame pentru elevii mici si 1 kg pentru adolescenti.
  • trebuie sa fie potrivit fizicului copilului, nici prea mare, nici prea mic. Cadrul ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca in latime si inaltime cu mult umerii copilului (maxim 2-3 cm), pentru a nu-i ingradi sub nicio forma vizibilitatea.
  • trebuie sa aiba doua bretele ajustabile, late si, preferabil, captusite cu burete, darsi centura abdominala reglabila (pentru a reduce balansul si a echilibra greutatea pe spate). In nicun caz nu se recomanda purtarea ghizodanului pe un singur umar!
  • trebuie sa fie compartimentat, astfel incat greutatea cartilor si a caietelor sa fie bine repartizata.
  • pozitia corecta a ghiozdanului este aceea cat mai apropiata de spatele copilului, dar nu trebuie nici sa fie foarte strans, pentru a permite miscarile bratelor si respiratia normala.

Sursa foto: parentdish.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului