Cresterea copilului

#alcool #adolescenti #genetica # dependenta alcool

Genetica nu este totul! Motivul nebanuit pentru care adolescentii cad in patima alcoolului

Abuzul de alcool a devenit un fenomen mondial printre adolescentii care fie gasesc in bautura un refugiu pentru problemele prin care trec, fie o forma de distractie sau de integrare in comunitati. Ultimele cercetari in domeniu cu privire la factorii care determina adolescentii sa-si verse naduful in paharul cu alcool a scos la iveala o concluzie ingrijoratoare: presiunea anturajului pe care-l frecventeaza tinerii are un impact mai puternic decat genetica in predispozitia la alcoolism.

Prietenii adolescentului, factor de risc pentru alcoolism

Nimeni nu contesta faptul ca alcoolismul este influentat de genetica si ca adolescentii care au un istoric familial cu persoane care au abuzat de alcool risca sa sufere si ei de aceasta adictie.

Cu toate acestea, ultimul studiu realizat de americani de la Universitatea Washington, publicat in revista "Alcoholism: Clinical&Experimental Research" a atras atentia asupra unui factor de risc mai puternic decat ereditatea pentru tineri. Presiunea prietenilor are un impact mai puternic in pericolul ca acestia sa cada in patima alcoolismului.

Astfel, cu cat prietenii cu care adolescentii isi petrec cel mai mult timp tind sa consume cantitati crescute de alcool, cu atat exista riscul ca si acestia sa abuzeze de bautura si sa dezvolte o inclinatie catre dependenta sau alcoolism.

Chiar si adolescentii care nu au o inclinatie genetica catre abuzul de bauturi alcoolice si care sunt protejati de gena ADH1B impotriva alcoolismului risca sa cada in patima acestei dependente din cauza influentei prietenilor. Protectia genetica dispare atunci cand mediul pe care adolescentii il frecventeaza este "scaldat" in evenimente, activitati si petreceri in care se consuma foarte mult alcool.

Varsta primului pahar de alcool, esentiala in riscul de alcoolism

Pe langa anturaj, si varsta pare sa joace un rol esential in dezvoltarea riscului de alcoolism la tineri. Cu cat adolescentii sunt incurajati sa consume alcool de la varste mai mici, cu atat riscul de a dezvolta o dependenta la maturitate este mai mare, subliniaza cercetatorii americani.

Specialistii recomanda parintilor sa acorde o atentie mai sporita tipului de prieteni cu care se inconjoara adolescentii lor, activitatilor pe care le fac impreuna si sa aiba intotdeauna o linie de comunicare deschisa cu acestia. De asemenea, discutiile despre consumul de alcool cu ei trebuie initiate de la varste mici, astfel incat acestia sa inteleaga pericolele care ii pandesc atunci cand consuma alcool.

Sursa foto: diariodeunarbusto.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului