Nasterea

#nastere #nastere prematura #greutate ideala #greutate nastere #studiu nastere

Fetita ta a avut greutate mica la nastere? Afla ce sanse are sa devina mama!

Greutatea la nastere este luata ca indiciu al multor afectiuni ori ca factor de risc pentru diverse boli, dar abia recent s-a descoperit ca ar putea prezice sansele de fertilitate la maturitate. Potrivit cercetatorilor suedezi, fetitele care au o greutate foarte mica la nastere prezinta un risc de doua ori mai mare sa fie infertile la maturitate decat cele cu greutate normala.

Studiul, efectuat la Universitatea Linkoping din Suedia si publicat in revista BMJ Open, subliniaza un nou risc asociat fetelor nascute prematur sau cu greutate mica - infertilitatea.

Oamenii de stiinta au derulat studiul pe 1201 femei suedeze nascute dupa 1973, implicate in relatii stabile si care s-au confruntat cu probleme in conceperea copiilor, intre 2005 si 2010. In urma analizarii dosarelor medicale ale acestora, 4% dintre femei avusesera o greutate scazuta la nastere, iar 6% se nascusera cu o greutate neasteptat de mica.

Cercetatorii au descoperit ca exista o legatura intre greutatea la nastere si fertilitatea feminina. Cele care fusesera nascute cu greutate mica avusesera probleme in a concepe copilul, spre deosebire de cele cu greutate normala, ale caror probleme de fertilitate aveau cauze necunoscute sau boli ale partenerului.

Organe subdezvoltate

Legatura dintre greutate mica la nastere si infertilitate a persistat si in istoricul medical al femeilor, descoperindu-se ca si mamele acestora care fusesera nascute la greutati mai mici decat cele normale manifestasera probleme la conceptie.


Una dintre explicatiile acestui efect ar fi faptul ca subdezvoltarea intrauterina ar putea afecta organele reproducatoare ale fetitelor, facandu-le infertile, la varsta adulta.

Studiile sunt inca premature si necesita cercetari amanuntite, insa medicii sunt de parere ca descoperirea ar putea avea un impact esential asupra tratamentelor ulterioare pentru infertilitate, daca greutatea la nastere va fi luata in considerare ca posibila cauza a incapacitatii de a concepe la femei.

Alte probleme de sanatate 

Consecintele greutatii mici la nastere asupra sanatatii au fost intens studiate de-a lungul timpului, iar cercetatarile au evidentiat ca influenteaza din plin sanatatea la maturitate. Potrivit ultimelor descoperiri, persoanele care s-au nascut cu o greutate mica sunt mai predispuse la obezitate sau autism decat cele a caror greutate s-a incadrat in limite normale.

Foto: Dimensionsinfo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele