Cresterea copilului

#bebelusi #suzeta #jucarie dentitie #eruptie dentara

Eruptia dentara la bebelus: simptome si metode de alinare a durerii

Eruptia dentara la bebelus incepe sa se manifeste dupa primele 5 luni de viata si poate fi o perioada de disconfort major, presarata cu dureri de gingii si momente de irascibilitate. Dar nimic nu se compara cu bucuria pe care o simti in momentul in care vezi doi dintisori in zambetul larg al bebelusului. Medicii spun ca, daca stii care sunt simptomele eruptiei dentare, poti alina durerile specifice acestei etape normale in cresterea copilului.

Hipersalivatia

Hipersalivatia este unul dintre primele simptome ale eruptiei dentare. Pediatrii sustin ca este normal ca bebelusul sa saliveze mult in aceasta perioada. Cum acest simptom nu este dureros, nu trebuie sa iei masuri speciale, ci doar sa ai la indemana o batista curata cu care sa stergi excesul de saliva.

Gingivita

Gingivita reprezinta inflamatia mucoasei gingivale si este specifica perioadei de dinaintea eruptiei dentare. Ea poate provoca dureri bebelusului, insa le poti alina simplu prin udarea unei batiste din bumbac cu apa rece. Din instinct, bebelusul o va introduce in gura, iar durerea va disparea pentru moment.

Un alt mod prin care poti alina durerile cauzate de gingivita este sa-i oferi bebelusului o jucarie special creata pentru dentitie. Odata introdusa in gura, jucaria va masa delicat gingiile si va alina durerile. Folosirea suzetei din cauciuc indeplineste acelasi scop: diminuarea disconfortului cauzat de inflamarea mucoasei gingivale.

Lipsa poftei de mancare

Eruptia dentara poate diminua apetitul bebelusului si il poate face mofturos la orice mancare pe care i-o oferi. Pediatrii sustin ca juniorul are dureri constante de gingii si din acest motiv poate refuza chiar si alimentele care ii plac foarte mult. Nu este cazul sa te ingrijorezi. Trebuie doar sa fii atenta sa nu ii dai bebeluslui sa manance alimente fierbinti sau reci. In perioada de eruptie dentara, este recomandata alimentatia predominant lichida sau cu mancare solida, pasata foarte bine.

Irascibilitate si schimbari de dispozitie

In perioada eruptiei dentare, bebelusul poate trece usor de la o dispozitie vesela, la una mofturoasa si irascibila. Schimbarile dese de dispozitie sunt cauzate tot de durerile specifice aparitiei dintilor. In aceasta situatie, pentru a ameliora durerile poti folosi un analgezic, cum este acetaminofenul, insa inainte de administrare este recomandat sa discuti cu medicul pediatru.

Sursa foto: babyzone.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului