Cresterea copilului

#dormitor copil #somn bebelus #sindromul mortii subite

Dormitul in pat cu bebelusul, 5 masuri de siguranta

Dormitul in acelasi pat cu bebelusul reprezinta un obicei care se poate dovedi benefic pentru sanatatea celui mic, dar si un adevarat pericol, daca nu sunt respectate cateva masuri de siguranta esentiale. Afla cum sa combati riscul de fatalitate in timpul somnului cu bebe in pat si cum sa eviti pericolele din timpul noptii pentru copil!

Dormitul cu bebelusul in pat s-a dovedit a fi benefic pentru sanatatea copilului, deoarece reduce semnificativ riscul sindromului mortii subite infantile si contribuie la o dezvoltare emotionala favorabila, pe termen lung.

1 Nu consuma alcool inainte de a dormi cu bebe in acelasi pat!

Consumul de alcool, droguri sau medicamente poate da nastere unui comportament halucinatoriu si iresponsabil. Nu trebuie consumate niciodata daca stii ca urmeaza sa dormi cu bebelusul in pat.

Iti poate pune in pericol abilitatea de a avea grija corespunzator de el, ba chiar te predispune la accidente care pot pune in pericol viata lui: acela de a cadea peste el, de a nu reactiona cand copilul se ineaca, se simte rau sa vrea sa pape.

2 Dormi doar tu cu bebelusul in pat!

Alege cel mai mare pat din casa si dormi doar tu cu el in pat, pentru a avea suficient spatiu si a evita riscul de a cadea peste copil sau de a-l ingramadi la mijloc, intre tine si tatic.

In plus, taticii nu sunt la fel de sensibili si atenti la cum dorm atunci cand este in pat un bebelus, la fel cum esti tu, care aproape ca dormi iepureste doar sa nu faci ceva rau micutului tau.

3 Asigura-te ca suprafata patului este sigura pentru bebelus!

Suprafata patului de adult in care doarme bebelusul trebuie sa respecte aceleasi reguli ca cea de patut - sa aiba saltea tare, asternuturile sa fie perfect intinse, sa se evite lasarea pernelor in preajma copilului etc.

Asigura-te ca patura este pozitionata astfel incat sa nu ajunga, accidental, pe fata copilului. In caz contrar, riscul de sufocare este foarte mare.

De asemenea, nu este recomandat ca patul sa fie format din doua saltele si sa existe spatiu intre ele. Riscul de fatalitate este foarte crescut in aceasta situatie, din cauza faptului ca multi copii se zvorcolesc in timpul noptii si cad intre spatiile dintre saltele si ajung sa se sufoce.

4 Nu lasa bebelusul nesupravegheat in patul de adulti!

O singura clipa de neatentie este suficienta pentru ca sanatatea copilului sa fie pusa in pericol atunci cand este lasat nesupravegheat sau nu se iau masurile de siguranta necesare pentru patul de adulti.

Atunci cand dormi cu bebe, dar urmeaza sa te trezesti mai repede decat el si sa fii nevoita sa il lasi singurel, imprejmuieste patul cu bariere de protectie, pentru a evita caderea acestuia.

Nu pune niciodata perne in lateralele copilului sau alte lucruri moi cu scopul de a evita caderea, deoarece micutul se poate sufoca daca se rostogoleste si ajunge cu fata in ele.

5 Dormi "iepureste"!

In general, mamicile dorm iespureste si cand dorm si cand nu cu un bebe in pat, deoarece teama ca ceva rau s-ar putea intampla cu micutul lor le impiedica sa adoarma profund.

Totusi, ca masuri de precautie, este important ca atunci cand dorm in pat cu bebelusi, mamicile sa respecte cateva reguli:
 

  • cele supraponderale sa fie si mai atente in privinta riscului de a se rostogoli peste copil in timpul noptii;
  • prinderea parului lung in coada;
  • scoaterea tuturor bijuteriilor care ar putea rani copilul sau in care s-ar putea strangula accidental;
  • evitarea parfumurilor sau a mirosurilor pregnante din lotiuni de corp.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului