Cresterea copilului

#copii #diaree #voma #hidratare #balonare #pediatru #sistem digestiv

Digestie sanatoasa pentru copilul tau: ce ar trebui sa stii

"Mami, mami, ma doare burtica!". Este imposibil sa nu-l fi auzit rostind cel putin o data propozitia asta. Poate ca te-ai panicat si ai sunat imediat pediatrul sau poate nu i-ai dat importanta necesara, insa o digestie sanatoasa pentru copilul tau inseamna mai putine dureri de burta si mai putine vizite la medic. Iata ce ar trebui sa stii atunci cand vine vorba despre digestia micutului tau.

Flatulentele

Copiii au gaze mai rar decat adultii, iar de cele mai multe ori li se intampla dupa ce au mancat repede sau au consumat bauturi carbogazoase. Atunci cand nu elimina corespunzator aceste gaze, cei mici sufera de balonare si dureri de stomac. Daca si copilul tau are gaze frecvent, cel mai bine este sa consulti medicul pediatru care iti va recomanda un alt regim alimentar si te va indruma catre solutiile care te ajuta sa scapi de aceasta problema.

Refluxul gastric

Daca copilul tau saliveaza in exces sau se plange de arsuri in dreptul inimii, atunci poate suferi de refluxul gastroesofagian. Asta inseamna ca acidul si sucurile gastrice din stomac se ridica in esofag. Anumite mese, in special cele de la orele tarzii din noapte, pot agrava aceasta stare, insa, daca simptomele sunt frecvente, ar trebui sa faci o programare la pediatru.

Virusurile si bacteriile

Tractul digestiv al unui copil este extrem de vulnerabil, asa ca ai grija sa ii speli bine alimentele, iar mainile sale sa fie curate atunci cand este la masa. Altfel pot aparea durerile de stomac, febra, diareea sau, in cazuri mai grave, chiar starea de voma. Invata-l sa se spele pe maini, sa nu imparta mancarea cu nimeni si sa stea departe de alti copii bolnavi.

Diareea

In cazul in care copilul tau are scaune moi de cel putin trei ori intr-o zi, atunci are diaree. Pentru bebelusi se recomanda hidratarea cu multa apa si ceaiuri de menta cu glucoza, iar pentru copii, un regim alimentar fara fructe si legume, bazat in special pe fainoase.

Varsaturile

Ca si diareea, voma poate avea multe cauze, insa cel mai des este cauzata de infectiile virale. In majoritatea cazurilor, varsaturile trec fara vreun tratament special, insa este important sa urmaresti ca cel mic sa nu se deshidrateze, iar daca are febra, trebuie sa suni de urgenta pediatrul.

Sursa foto: fitnessyourhealth.blogspot.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului