Cresterea copilului

#citit povesti #crestere copii #povesti copii #educatie copii #povesti #copii

De ce este important sa le spui povesti copiilor

Povestile nu sunt altceva decat o imagine a lumii in care traim, explicata in asa fel incat sa o inteleaga si copiii. De aceea, este important ca parintii sa gaseasca timp pentru un mic ritual de citit basme alaturi de micuti, caci beneficiile "povestii de seara" sunt nenumarate.

Povestile stimuleaza creativitatea

Povestile si basmele vor dezvolta imaginatia copilului tau si ii vor stimula creativitatea. "Povestile sunt o parte importanta in dezvoltarea personalitatii copilului si o oportunitate ideala de a petrece momente placute in familie", spune Janette Wallis, experta in educatia copiilor, citata de sofeminine.co.uk.

Micul asculator va invata lucruri noi, mai ales ca de la citit se vor starni si discutii intre parinti si copil, caci micutii sunt extrem de curiosi, iar spunandu-le o poveste le dai ocazia perfecta sa puna intrebari, fie despre personaje, fie despre ce se intampla.

Ritualul cititului nu este important doar pentru copii, ci si pentru adulti, caci reprezinta o modalitate de relaxare pentru parinti, care uita pret de cateva zeci de minute de orice mail important, sarcini de serviciu si liste de cumparaturi.

Cand sa ii citesti prima poveste?

Nu este niciodata prea devreme sa te apuci sa ii citesti micutului tau. O poti face din primele saptamani de viata, caci astfel ii stimulezi auzul si ii dezvolti capacitatea de atentie. Indiferent de varsta copilului tau, basmele sunt intotdeauna binevenite.

Astfel, spunandu-i prescolarului tau cate o poveste, seara de seara, ii vei deschide apetitul pentru citit. Cand ii citesti, este important sa adopti si o intonatie potrivita si, din cand in cand, sa iti privesti copilul in ochi.

In ceea ce priveste timpul acordat cititului, pot fi de ajuns chiar si zece minute. Totul depinde de moment. Acest rol nu trebuie sa fie indeplinit doar de mame, ci si de tati, care pot fi excelenti naratori. Puteti citi chiar si pe roluri, pentru ca ritualul sa fie si mai distractiv.

Cele mai frumoase povesti pentru copii

Niciun joc de pe calculator nu poate inlocui magia unui basm. Printre cele mai frumoase povesti ale copilariei pe care trebuie sa i le spui copilului se numara "Alba ca zapada", "Capra cu trei iezi", "Ursul pacalit de vulpe", "Fata babei si fata mosului", "Cenusareasa", "Scufita Rosie" si "Frumoasa din padurea adormita".

Sursa foto: blogs.englishsummer.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului