Cresterea copilului

#reprosuri #cearta #cuplu #familie #cicalit

Cum sa renunti la cicalit

Cele mai multe femei urasc sa li se spuna ca sunt cicalitoare. Afla cum sa renunti la acest obicei, obtinand totusi rezultatele asteptate in comunicarea cu cei din jur.

Potrivit unui studiu al Universitatii din Florida, doua treimi din discutiile in familie considerate "cicalit" sunt initiate de femei. In perspectiva, stim insa ca femeile accepta, in general, cele mai multe responsabilitati legate de intretinerea caminului.

Cicalitul este reactia rationala atunci cand cei din jur nu fac ceea ce i-ai rugat. Poti repeta mesajul, poti ridica tonul, dar daca nu ai succes nici asa, te vei simti ignorata si chiar insultata.

Daca asteptarea te-a suparat, risti adesea sa oferi un comentariu negativ atunci cand rugamintea ti-a fost indeplinita in cele din urma. Acest lucru nu ajuta insa cu nimic si nici nu-i va motiva pe cei din jur sa fie mai atenti la dorintele tale.

Afla cum sa renunti la cicalit si, in acelasi timp, sa-i motivezi pe cei din jur sa fie atenti la rugamintile tale: 

 

1  Concentreaza-te pe mesajul transmis

 

Daca dai indicatii sotului sau copiilor in timp ce vorbesti la telefon si gatesti in acelasi timp, risti sa nu fi luata in seama cu adevarat.

Pentru a nu ajunge sa-ti repeti rugamintea pana se transforma in cicalit, fa contact vizual cu persoana cu care discuti, foloseste un limbaj clar si multumeste-i atunci cand ti-a indeplinit rugamintea.

 

2  Comunica in mod clar

 

Adesea, cei din jur ne ignora rugamintile din cauza modului in care le formulam. O cerere simpla nu trebuie sa contina si un ton de scuza.

Atunci cand ii spun unui copil "Daca ai timp, crezi ca poti sa strangi vasele murdare?", ii arati ca rugamintea ta nu este o prioritate si vei fi nevoita sa o repeti apoi pana va saturati amandoi.

Fii explicita, dar politicoasa pentru a obtine rezultate mai bune. "Fa si tu curat in camera" nu va fi la fel de eficient pentru un copil ca "Te rog, strange-ti jucariile, pune-le in dulap si du hainele murdare in cos".

 

3  Foloseste elemente vizuale

 

Post-it-urile si graficele iti pot fi de ajutor atunci cand incerci sa schimbi deprinderile neplacute ale celor din jur.

In loc sa-ti bati la cap copilul pentru a te asigura ca ia la scoala toate rechizitele necesare, fa-i un tabel cu poze.

Daca incluzi in el poze cu blocul de desen si cu echipamentul pentru ora de educatie fizica si orice alte lucruri, in functie de ziua saptamanii, iti vei invata copilul sa fie mai independent si vei putea renunta la o parte din cicalit.

 

4  Accepta independenta celor din jur

 

Pentru multi, cicalitul este un element negativ, care le ameninta independenta. Vor refuza sa faca ce le ceri daca ii bombardezi constant cu acelasi mesaj.

Lasa-i sa creaza ca e decizia lor sa iti indeplineasca rugamintea, fara sa-i bati la cap in mod direct. Daca vrei ca sotul tau sa faca cumparaturi in drum spre casa nu ii spune "Te rog, treci tu pe la magazin sa cumperi de mancare".

Spune-i ca frigiderul s-a cam golit si, daca el nu are nimic de comentat, intreaba-l "Faci tu cumparaturi azi cand termini cu serviciul? Sau ma duc eu?". Cei mai multi barbati vor avea initiativa, atunci cand nu se simt obligati sau cicaliti.

 

5  Pune-te in locul celor din jur

 

De multe ori, atunci cand vrei sa convingi un membru al familiei sa faca ceva, trebuie sa ii arati ca ii respecti efortul.

Daca iti chemi sotul de la meci pentru a te ajuta in bucatarie, accepta rezultatele actiunilor lui. Daca te vede ca speli din nou vasele pentru ca nu esti multumita de modul in care a facut-o el, i-ai raspuns negativ la un efort pozitiv.

Nu uita sa multumesti intotdeauna in mod sincer atunci cand cei din jur iti respecta rugamintile si vei putea renunta treptat la cicalit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare