Cresterea copilului

#sarcina #alimentatie #greutate

Cum sa nu te ingrasi pe perioada sarcinii

In mod sigur corpul tau va suferi anumite schimbari in perioada sarcinii, schimbari care vor ramane, in mare parte, chiar si dupa nastere. Insa aceste modificari pot fi mai mult sau mai putin evidente, in functie de stilul tau de viata.

Sa mananci corect in timpul sarcinii nu inseamna sa mananci enorm, doar pentru ca trebuie sa ai un copil sanatos si o sarcina usoara . Din contra, prea multe kilograme in plus nu fac decat sa iti ingreuneze sarcina, nasterea, dar sa creasca si riscul de avort spontan .

Ce inseamna de fapt sa mananci pentru doi?

O gravida trebuie sa manance in plus, fata de regimul obisnuit, inca 300 de calorii pentru ca fatul sa se dezvolte cat mai bine. Asa ca nu exagera cu mancatul – nu doar ca unele aliment sunt in plus si nu-l ajuta pe bebelus deloc, ci se vor “atasa” corpului tau, iar dupa sarcina vor fi greu de dat jos.
Mergi la un medic nutritionist si roaga-l sa iti faca un program alimentar personalizat.

Hidrateaza-te

Apa, ceai sau suc de fructe – hidratarea este foarte importanta in general pentru organism, iar in timpul sarcinii conteaza si mai mult. Medicii recomanda sa bei zilnic cel putin doi litri de lichide, chiar daca drumurile la toaleta sunt deja foarte enervante. Atentie! Trebuie evitate bauturile care contin alcool sau cofeina (cafea, ceai verde, cola etc).

Mananca multe fructe si legume


Sunt de preferat fructele si legumele proaspete (nu congelate sau uscate) cu un continut ridicat de vitamine si proteine. Cele mai bune de pe lista sunt bananele, datorita continutului ridicat de potasiu,  dar si portocalele si grapefruit-ul datorita continutului de vitamina A, B, C si calciu. In plus, consumate in cantitati normale, acestea iti vor oferi atat tie cat si bebelusului substantele nutritive fara sa se transforme in grasime. Citeste aici mai multe despre alimentatia gravidei.


Fa miscare

In cazul in care sarcina ta nu prezinta niciun risc si esti perfect sanatoasa, 20 de minunte de miscare zilnica vor fi binevenite. Alege exercitii usoare, simple, care sa nu implice un efort fizic mare. Pe langa aceste exercitii, nu uita sa mergi zilnic cel putin 10 minute pe jos – acest lucru te va ajuta sa te simti mai bine, sa ai o nastere usoara si sa ai o silueta frumoasa.


Evita zaharul


Produsele cu foarte mult zahar nu fac bine nici tie si nici copilului. Evita produsele indulcite cu zahar (prajituri, cafea, ceaiuri, sucuri). Chiar daca esti innebunita dupa gustul dulce si iti este foarte greu sa renunti, este un mic sacrificiu pe care il faci pentru sanatatea ta si a bebelusului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului