Cresterea copilului

#sinceritate #parinti #copii #educatie #copil

Cum sa il inveti pe copil sa fie onest

Discutia despre sinceritate si onestitate este una esentiala in educarea si formarea copilului tau. Nu uita ca acesta este viitorul familiei tale si ca iti doresti ca el sa fie un membru de care sa te bucuri si cu care sa te mandresti. Asadar incearca sa initiezi discutia cat mai curand din momentul in care copilul este suficient de mare pentru a pricepe si asimila corect informatiile.


Fii un model pentru el


Nu minti, nu incearca sa inseli sau sa induci oamenii in eroare – nu uita ca el ia de bune toate lucrurile pe care le fac parintii si nu va ezita niciodata sa le puna in practica. Arata-i intotdeauna ca spui adevarul si ca faci ceea ce este corect, chiar daca uneori acest lucru nu te avantajeaza si nu este in interesul tau.


Nu il forta sa minta


Daca l-ai prins facand un lucru rau, nu il ameninta cu diverse pedepse pentru ca in acest fel va fi fortat sa te minta. Mai bine spune-i ca te-ai bucura mai mult sa afli adevarul de la el si ca este absolvit de pedeapsa daca va recunoaste ce a facut si tine-te de cuvant.


Explica-i ca nu esti de acord cu ceea ce a facut, dar ca apreciezi ca a avut curajul si taria sa iti spuna adevarul.


Incurajeaza lucrurile bune


Incurajeaza-l pe copilul tau sa ia intotdeauna deciziile corecte, chiar daca acestea nu il pun pe el intr-o lumina buna.  De exemplu, atunc cand se joaca alaturi de prietenii sai, sa nu triseze orice ar fi si, mai mul decat atat, sa ii indemne si pe ceilalti sa joace corect.


De asemenea, sugereaza-i ca atunci cand are diverse dileme , sa apeleze la ajutorul unuia dintre parinti pentru a lua cea mai buna decizie.


Cumpara-i carti


In librarii si magazinele de specialitate se gasesc o serie de carti care contin pilde despre sinceritate, onestitate si alegeri corecte. Cumpara-i cateva din aceasta gama si indeamna-l sa le citeasca sau ofera-te sa i le povestesti tu.


De asemenea, exista foarte multe povesti care subliniaza intr-un mod foarte placut cum oamenii corecti si sincer au intotdeauna mai mult de castigat la final (de exemplu Fata babei si fata mosneagului – Ion Creanga ).


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului