Cresterea copilului

#cadouri copii # siguranta copilului #jucarii #jucarii periculoase #jucarii sigure

Cum sa cumperi jucarii sigure pentru copil

Este sezonul cadourilor si al jucariilor pentru copii. Parintii dau navala in magazine si pe la tarabele din piete pentru a cumpara cele mai noi, frumoase, dar si ieftine jucarii , pe care sa le dea lui Mos Craciun sa le puna sub bradut. Atentie insa de unde le cumperi, deoarece multe dintre jucariile de piata se dovedesc periculoase pentru sanatatea si siguranta copilului tau. Iata cateva trucuri utile pentru a achizitiona jucarii sigure !

 

Asigura-te ca toate jucariile au etichete si sunt ambalate


Poate fi tentant sa cumperi jucariile de la coltul strazii sau de pe tarabele din piete, deoarece sunt la jumatate din pretul afisat in magazine sau hypermarket-uri. Insa cel mai adesea, acestea nu sunt trecute prin mana expertilor avizati in verificarea sigurantei si calitatii lor.

Se gasesc neambalate, zgariate, defecte si fara nicio eticheta. Pot fi fabricate din materiale toxice ( ftalati , xilen, toluen, dibutil) sau periculoase (plumb) pentru sanatatea copilului. Nu te lasa pacalita de pretul mic.

Uita-te bine la ele inainte sa le cumperi si asigura-te ca sunt ambalate si cu eticheta, pe care scrie ca sunt in conformitate cu prevederile aprobate de organismele certificate in acest sens. Conform prevederilor legale in vigoare, toate jucariile trebuia sa aiba insemnul CE (Comisia Europeana), ceea ce inseamna ca sunt certificate de catre UE si sunt sigure pentru cei mici.

De asemenea, pe eticheta trebuie sa mai fie scris numele producatorului si datele de contact, unde sunt fabricate si ce contin, dar si grupa de varsta careia sunt adresate.
 

Alege jucarii potrivite pentru varsta copilului


Este posibil sa vrei sa cumperi jucarii dupa felul cum arata, cat de haioase sunt si daca sunt in tendinte sau la oferta. Sunt unele dintre criteriile gresite pe baza carora se cumpara jucariile pentru cei mici.

Pe langa faptul ca trebuie sa te uiti din ce sunt facute, este esential sa fie conforme cu varsta pe care o are micutul. Nu poti lua jucarii prea mici si cu multe componente pentru bebelusi sau copii foarte mici, deoarece risca sa se inece cu ele, asa cum nu poti opta pentru zornaitoare sau cuburi pentru copii prescolari sau scolari , deoarece au depasit etapa acestora. Asigura-te ca scrie pe eticheta varsta pentru care sunt recomandate.
 

Nu cumpara jucarii folosite sau "vintage"


Sunt frumoase, unele dintre ele sunt de colectie, altele sunt foarte ieftine sau chiar primite in dar, insa pot fi extrem de periculoase. Pot fi defecte sau intr-o stare deteriorata si este posibil sa nu se mai ridice standardelor actuale de siguranta privind jucariile. Pot contine urme de plumb sau vopsele cu substante toxice care-i pot pune in primejdie sanatatea.

In plus, daca sunt intr-o stare precara, risti ca micutul tau sa le rupa cu usurinta si sa se zgarie, juleasca sau sa se raneasca si sa-si lase niste urme pe piele, de toata frumusetea. Jucariile la mana a doua nu sunt sigure!
 

Verifica in ce stare este jucaria respectiva


Chiar daca este ambalata, are eticheta si este luata din magazine de incredere, este important sa verifici daca jucaria este intr-o stare buna, nu are sarita vopseaua, este asamblata corespunzator si daca ridica vreun pericol asupra sigurantei micutului tau.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului