Cresterea copilului

#copii #pedeapsa #reguli #rasfat #personalitate

Cum sa cresti un copil echilibrat

Te uiti la copilul vecinilor, la cat de obraznic , rasfatat si lipsit de bune maniere este si iti promiti ca nu vei permite ca micutul tau sa devina astfel.  Este destul de dificil sa te impui in fata copilului tau, mai ales atunci cand il iubesti mai mult decat orice in lume. Totusi  daca vrei ca el sa aiba un viitor frumos, sa reuseasca in tot ceea ce face si sa fie placut, respectat si apreciat de toti cei din jurul lui, este bine sa alegi cu grija modul in care ii conturezi personalitatea.


Granita intre rasfat si personalitate puternica


Foarte multi parinti evita sa isi apostrofeze copiii atunci cand acestia gresesc de teama ca micutul sa nu aiba mai tarziu probleme in dezvoltarea si conturarea personalitatii. Din pacate insa, in lipsa impunerii unor limite, copiii incep sa creada ca totul li se cuvine, ca au voie sa faca orice si ca nimeni niciodata nu ii va trage la raspundere pentru actiunile lor.


Din pacate, aceasta mentalitate este una gresita, iar parintii care considera ca aceasta modalitate de educare este cea corecta se inseala foarte tare, insa acest lucru il vor descoperi foarte tarziu. Parintii care isi rasfata copiii exagerat de mult vor vedea cat de mult au gresit in momentul in care micutii lor nu vor mai asculta de nimeni, vor face doar ce isi doresc si se vor intoarce cu spatele si vor ignora complet sfaturile adultilor.


Copilul trebuie sa stie ca trebuie sa aiba limite si ca nu tot ce ii trece prin cap, poate fi pus in practica fara sa existe repercusiuni.


Un parinte echilibrat stie ca limitarile in diverse actiuni sunt potrivite oricarui copil, pentru ca acesta trebuie sa ii asculte pe parinti si sa stie ce inseamna cuvantul „NU”.


Impune reguli


Invata-l pe copil inca de la o varsta frageda ca exista reguli care trebuie urmate. De exemplu, fa-l sa inteleaga ca este normal sa isi stranga jucariile dupa ce se joaca, ca trebuie sa isi ia farfuria de la masa dupa ce mananca, ca este necesar sa isi stranga singur hainele sau ca imediat dupa ce vine de la locul de joaca trebuie sa se spele pe maini.
Chiar daca aceste reguli par lipsite de importanta la prima vedere, ele il vor ajuta pe copil sa fie mai bine organizat si sa stie ca exista o regula pentru orice.


Pedepseste-l


Daca in urma unor discutii repetate despre faptul ca nu are voie sa faca anumite lucruri, copilul face exact ce l-ai rugat sa nu faca, se cere o pedeapsa.   In niciun caz nu trebuie sa il jignesti sau sa il lovesti, ci pedeapsa trebuie sa fie strans legata de fapta lui. De exemplu, daca nu si-a strans jucariile desi i-ai spus sa o faca, restrictioneaza-i accesul la acestea timp de o zi intreaga.


In mod sigur, acest lucru va fi o invatatura de minte, iar data viitoare se va gandi de doua inainte de a face un lucru pe care i l-ai interzis.


Invata-l sa isi exprime punctul de vedere


Ca si parinte, trebuie sa admiti ca uneori se intampla sa mai gresesti, iar copilul sa aiba dreptate. Din acest motiv, este bine ca inainte de a-i refuza copilului ceva sau de a-i spui NU, sa asculti ce are el de spus. Cere-i argumente pentru care ar trebui sa il lasi sa faca un lucru pe care si-l doreste. Daca nu stie sa iti spuna pe moment, da-i un timp de gandire.


In acest fel, micutul tau va invata cum sa puna problema, cum sa isi sustina punctul de vedere si  cum sa aduca argumente pentru viitoarele sale actiuni.


Sursa foto : completelykidsrichmond.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare