Cresterea copilului

#adhd # alimentatie copii #tulburari de comportament #acizi grasi omega 6 #acizi grasi omega 3 #atentie copii #concentrare copii

Cum imbunatatim atentia si concentrarea copiilor

„Concentreaza-te! De ce nu esti atent? Nu mai visa! Fii mai ordonat! Esti prea agitat!” Acestea sunt doar cateva dintre observatiile pe care le aud zilnic la scoala copiii cu dificultati de concentrare. Multi dintre ei prezinta sindromul deficitului de atentie si al hiperactivitatii – ADHD.
 
Aproximativ 200.000 de copii din România sufera de ADHD, potrivit unui sondaj realizat recent de Organizatia Salvati Copiii si CURS.
 
Copiii cu ADHD intampina dificultati de invatare, nu inteleg explicatiile profesorilor, iar aproape 40% dintre ei nu reusesc sa-si finalizeze studiile. Specialistii mai atrag atentia ca doar 8.000 de copii cu ADHD urmeaza un tratament. Cu toate acestea, exista solutii eficiente pentru rezolvarea acestei probleme. Prin programe tintite de instruire se pot obtine rezultate foarte bune. Chiar si modificarea meniului copilului poate avea efecte pozitive. Stiati ca simpla suplimentare a dietei cu acizi grasi omega 3 si omega 6, cu magneziu si zinc poate imbunatati semnificativ atentia si concentrarea copilului? Aflati in continuare ce puteti face pentru a creste randamentul scolar al unui copil cu deficit de atentie si hiperactivitate.

ADHD, sindromul copilului distrat si agitat

In prezent, in mediul scolar si nu numai, pretentiile care se ridica faţa de copii devin tot mai mari. Fluxul de informaţii si stimuli externi, care nu pot fi in nici un fel influentati de parinţi sau copii, devin tot mai numerosi. Noile provocari ce apar mai ales la inceputul activitatii scolare sunt uneori greu de gestionat. Astfel, nu este de mirare ca tot mai multi copiii prezinta tulburari de comportament de tip ADHD. Acesti copii sunt cei care pot fi usor distrasi de la activitatea pe care o au de facut, iar gandurile lor se „pierd” din cauza faptului ca trebuie sa prelucreze concomitent mai multe informatii. Ei sunt nelinistiti, imprastiati, fac greseli din cauza ca sunt prea grabiti, prea agitati si uita usor.

Cum putem sti daca un copil are ADHD?

Deficitul de concentrare reprezinta o problema trecatoare, limitata in timp, care poate avea mai multe cauze: printre altele, sub- sau suprasolicitarea, miscarea insuficienta, alimentatia dezechilibrata, prea mult timp petrecut in fata televizorului sau calculatorului. Diagnosticul poate fi stabilit doar de un medic de specialitate. Simptomele ADHD sunt reprezentate de comportament impulsiv, neatentie, in special când copilul se afla intr-un grup, neliniste, atât interioara, cât si exterioara. Tulburarea apare din primii ani ai copilariei. Poate fi tranzitorie, dar durata minima este de cel putin 6 luni.

Reguli pentru imbunatatirea atentiei si concentrarii

Pentru a face fata stresului cotidian si a numeroaselor activitati pe care le au de indeplinit, este foarte importat ca scolarii sa doarma suficient si sa aiba si pe parcursul zilei perioade de relaxare in care sa le permiteti sa nu faca nimic.

Jocurile pe calculator sau programele TV nu ii influenteaza benefic pe copii, deoarece exista o cantitate foarte mare de stimuli pe care ei o primesc. De aceea trebuie impus un program pentru astfel de activitati.


Alimentatia echilibrata este esentiala pentru sanatatea fizica si psihica a copiilor. Substantele nutritive esentiale, ca acizii grasi omega, sunt neaparat necesare organismului. Deoarece organismul nu le poate fabrica singur, trebuie sa ajunga in corpul nostru din alimentatie. Acizii grasi omega sunt importanti intrucat asigura buna functionare a celulei nervoase si intra in structura lipidica a creierului. Fara acizi grasi omega, maturizarea creierului nu ar fi posibila. Acizii grasi omega 3 pot fi procurati din pestii care traiesc in ape reci ca heringul, macroul, somonul, sardinele si tonul. Pentru a acoperi necesarul de acizi grasi, ar trebui consumate cel putin 2 mese de peste pe saptamana.

Acizii grasi omega 6 sunt importanti pentru structura creierului, dezvoltarea memoriei, procesul de invatare, concentrare, atentie. Acizii omega 6 provin din planta luminita noptii (Oenothera biennis) sau din ulei din seminte de canepa.

Studiile stiintifice au aratat ca terapia nutritionala in caz de ADHD necesita suplimentarea alimentatiei cu acizi grasi omega 3 si omega 6. In plus, magneziul si zincul sunt substante minerale absolut necesare pentru stimularea atentiei si concentrarii, relaxarea musculaturii si mentinerea echilibrului interior.

Sursa foto: educational-psychologist.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului