Cresterea copilului

#hematom #copii #vanataie

Cucuiele, hematoamele copilariei

Vanataile sunt destul de frecvente in perioada copilariei, in special in cazul fetelor care sunt mai sensibile decat baieteii. Accidentele de joaca si  firea foarte agitata a copilului sunt de obicei cele mai frecvente cauze ale aparitiei cucuielor.


In cazul in care copilului ii apar in mod frecvent cucuie usoare, nu trebuie sa iti faci griji  pentru ca acestea sunt normale la un copil mic, mai ales daca merge de-a busilea.


De ce apar cucuiele


Cucuiele sunt cauzate de faptul ca in urma loviturii au plesnit cateva vase de sange . Cucuiele sunt invizibile imediat dupa lovitura, insa pot sa apara intr-un timp relativ scurt (de la cateva minute, la cateva ore).


Acestea se manifesta prin:

 

  • Piele verde, mov sau albastra
  • Umflaturi
  • Durere la atingere.


 Ce trebuie sa faci


In momentul in care copilul tau are un cucui, trebuie sa actionezi rapid. Daca cucuiul este foarte puternic  si prezinta semne de sangerare , este recomandat sa mergi la un spital pentru investigatii amanuntite. Daca insa copilul s-a lovit usor, il poti „trata” acasa. Iata ce ai de facut:


Inveleste 3 cuburi de gheata intr-o punga de plastic si apoi aseaza punga intr-un prosop mic de bumbac. Aseaza prosopul rece pe cucuiul copilului. Acest lucru il poti face si imediat dupa lovire pentru a preveni aparitia cucuiului.
Dupa compresa rece, poti aseza una calda pentru a dilata vasele de sange si pentru a imbunatati circulatia sangelui . Incalzeste putina sare, adauga-o intr-un prosop subtire si mentine materialul pe cucui.


Da-i vitamina C. Aceasta stimuleaza productia de colagen, proteina care imbunatateste aspectul pielii. Daca nu ai la indemana cateva lamani pentru o limonada , ii poti oferi o pastila.


Nu ii da medicamente pentru inabusirea durerii. Daca durerea este foarte puternica, trebuie sa mergi la spital si nu sa o maschezi cu ajutorul unei pastile


Nu apasa cucuiul. Nu vei face decat sa provoci copilului durere si sa agravezi hematomul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare