Cresterea copilului

#copil #copil emotiv #timidatate copii

Copilul tau este emotiv si rusinos la scoala? Iata cum il ajuti sa lupte mai usor cu timiditatea!

Copilul tau a inceput gradinita sau scoala, dar observi ca este tot timpul retras, lasa capul in pamant ori se inroseste puternic la fata cand invatatoarea sau o persoana straina vorbeste cu el? Acestea sunt semnele clasice ale timiditatii, o emotie fireasca in copilaria timpurie, dar care ii poate pune in pericol dezvoltarea sociala, emotionala si chiar performantele scolare. Iata cateva sfaturi prin care iti ajuti copilul sa depaseasca mai usor timiditatea, sa fie mai sociabil si sa capete mai multa incredere in el!

1. Nu il porecli si nu face glume pe seama lui

Evita sa iti cataloghezi copilul ca fiind rusinos, timid si sa faci glume pe seama lui. Sunt etichete si remarci care nu fac decat sa infiga si mai mult cutitul in "rana" si sa-i afecteze stima de sine, pe termen lung.

De asemenea, nu este indicat nici sa il fortezi sa discute cu persoane straine atunci cand nu vrea ori sa il inscrii in activitati sau roluri in piese de teatru pentru care nu este pregatit. Toate aceste masuri ii vor accentua si mai mult anxietatea, tracul si vor duce la aparitia unor probleme emotionale noi.

2. Incurajeaza-l sa se joace cu alti copii

Depasirea timiditatii se face cu rabdare si pasi mici, dar siguri. Inainte de a-l arunca in mijlocul unei multimi de oameni straini si a-l lasa sa se descurce singur, este indicat sa il ajuti sa se simta mai relaxat si increzator in grupuri mici de copii cu varste apropiate de a lui. De aceea, intalnirile de joaca cu copiii, incurajarea lui de a intra in vorba cu alti prichindei in parc si inscrierea in ateliere de joaca, tabere, excursii il vor ajuta, in timp, sa depaseasca aceasta emotie coplesitoare.

3. Fii un exemplu pentru el

Daca tu esti o persoana activa, mereu sociabila si inconjurata tot timpul de oameni, cel mai probabil ca si copilul va calca pe urmele tale. Este mai usor pentru un copil mic sa-si depaseasca timiditatea atunci cand vede cu cata usurinta comunici cu oamenii sau cand este inconjurat tot timpul de persoane noi.

4. Invata-l cum sa isi faca prieteni noi

Copilul care se trezeste pus intr-o banca de clasa si inconjurat de copii pe care nu ii cunoaste devine rapid anxios. De aceea, este important sa fii alaturi de el si sa-i dai o mana de ajutor in modul in care interactioneaza si socializeaza cu ceilalti colegi. Intermediaza cunoasterea lor, fiindu-i aproape si initiaza tot soiul de discutii intre ei. Fa comentarii pozitive la adresa altor copii si incurajeaza-l sa intre in vorba cu acestia.

Sursa foto: boldsky.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top